Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

topiramaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään epilepsian hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös migreenin estohoitoon aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitys käynnistetään pienellä annoksella, jota suurennetaan kunnes saavutetaan hyvä teho ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti.

Lääkkeen ottaminen

Vaikuttava aine maistuu kitkerälle, minkä vuoksi tablettia ei pidä jakaa eikä murskata, vaan se niellään aina kokonaisena. Ateriointi ei vaikuta lääkkeen imeytymiseen. Lääkkeen käytön aikana on huolehdittava riittävästä nesteen juomisesta erityisesti liikuntasuoritusten yhteydessä tai helteellä.

Vaikutustapa

Topiramaatti vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan sekä kouristuksia aiheuttavien sähköpurkausten syntyyn.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa mm. huimausta, väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia, uneliaisuutta tai hermostuneisuutta. Painon kehitystä on syytä tarkkailla, koska se pyrkii joskus laskemaan. Myös muistihäiriöt, ruokahaluttomuus, liikkeiden hidastuminen, tuntoharhat, kahtena näkeminen ja puhehäiriöt ovat mahdollisia. Muita haittavaikutuksia voivat olla mm. sukupuolivietin heikkeneminen, makuaistin muutokset, ummetus ja virtsan pidätysongelmat.

Raskaus ja imetys

Epilepsialääkitys voi aiheuttaa haittoja sikiölle, mutta toisaalta huonosti hoidettu epilepsia voi olla tässä suhteessa vielä hankalampi. Raskauden aikainen lääkitys suunnitellaankin aina huolella, ja raskautta suunnittelevan on syytä neuvotella lääkityksestä lääkärin kanssa. Migreenin estolääkitykseen topiramaattia ei saa raskauden aikana käyttää. Imetyksen yhteydessä lääkkeen käyttöä ei suositella.

Säilytys

Pidä purkki tiiviisti suljettuna. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

25 mg: Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera ja viistoreunainen tabletti.
50 mg: Vaaleankeltainen, pyöreä, kaksoiskupera ja viistoreunainen tabletti.
100 mg: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera ja viistoreunainen tabletti.
200 mg: Lohenpunainen, kapselinmuotoinen, kaksoiskupera tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot