Markkinoija

NOVO NORDISK

Vaikuttava aine

degludekinsuliini

Käyttötarkoitus

Diabeteksen eli sokeritaudin hoito aikuisilla ja vähintään 1-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Insuliinin annostus on yksilöllistä. Annosten suuruus ja määrä vaihtelevat riippuen mm. sairauden vaikeudesta, ruokavaliosta ja liikunnan määrästä. Yleensä pitkävaikutteista Tresiba-insuliinia käytetään säännöllisesti annettavana perusinsuliinina. Lääkäri saattaa määrätä lisäksi lyhytvaikutteista insuliinia.

Annostellaan insuliinikynällä, joka on joko säiliöllä täytettävä monikäyttökynä tai esitäytetty FlexTouch-kynä. Injektioneste sisältää 100 tai 200 yksikköä insuliinia yhdessä millilitrassa. Säiliöt ja esitäytetyt kynät sisältävät 3 millilitraa nestettä, ja 300 tai 600 yksikköä insuliinia. Insuliinia ei saa vaihtaa toiseen insuliiniin ilman lääkärin määräystä.

Lääkkeen ottaminen

Pistetään ihon alle pistoskohtaa vaihdellen reiteen, olkavarteen tai vatsan alueelle kerran vuorokaudessa mieluiten samaan aikaan joka päivä. Insuliini ruiskutetaan rauhallisesti ja sen jälkeen neulaa pidetään ihossa vähintään kuusi sekuntia ennen sen pois vetämistä, jolloin saadaan varmasti koko lääkeannos. Ei saa pistää verisuoneen tai lihakseen. Jokaisen insuliinipistoksen jälkeen käytetty neula poistetaan insuliinikynästä ja hävitetään. Insuliinikynän käytöstä kerrotaan tarkemmin pakkauksen mukana olevassa ohjeessa.

Jos annos unohtuu, se tulee ottaa heti muistettaessa ja sen jälkeen jatkaa normaalin annosaikataulun mukaan. Annosvälin on kuitenkin aina oltava vähintään 8 tuntia.

Alkoholi saattaa muuttaa insuliinin vaikutusta, minkä vuoksi runsasta alkoholin käyttöä ei suositella.

Vaikutustapa

Tresiba on pitkävaikutteinen insuliinijohdos. Diabetes on sairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia. Insuliinia tarvitaan siihen, että ravintoaineista elimistössä pilkottu sokeri pystyy siirtymään verenkierrosta lihas- ja aivosolujen käyttöön, jolloin veren sokeri- eli glukoosipitoisuus laskee. Insuliini vaikuttaa myös maksassa ja vähentää glukoosin tuotantoa. Pistoksena annettu Tresiba-insuliini korvaa puuttuvan insuliinihormonin.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli veren matala sokeripitoisuus, jonka oireita voivat olla sydämentykytys, hikoilu, vapina, ärtyisyys, nälän tunne, päänsärky, sekavuus, näköhäiriöt, persoonallisuuden muutos, kouristukset ja tajuttomuus. Joskus voi esiintyä myös pistoskohdan reaktioita.

Liian matala verensokeri voi heikentää keskittymis- ja reaktiokykyä, mikä voi aiheuttaa vaaraa esim. autolla ajettaessa tai koneita käytettäessä. Jos verensokeri on matala, pitää nauttia glukoositabletteja, sokeria tai sokeripitoista juomaa. Vaikeita sokkitiloja voidaan hoitaa glukagoniruiskeella. Jos olo huononee, pitää ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana. Insuliinin annostarve voi muuttua raskauden aikana, minkä vuoksi verensokeria on tarkkailtava huolella.

Säilytys

Tresiba 100 yksikköä/ml injektioneste, liuos, esitäytetty kynä
Ennen ensimmäistä käyttöä:
Säilytä jääkaapissa (2°C - 8 °C). Ei saa jäätyä.
Älä säilytä lähellä jääkaapin pakastelokeroa tai takaseinän kylmälevyä.
Pidä kynän suojus paikoillaan. Herkkä valolle.

Ensimmäisen avaamisen jälkeen tai mukana kuljetettava varakynä:
Lääkevalmistetta voi säilyttää enintään 8 viikon ajan. Säilytä alle 30°C. Voidaan säilyttää jääkaapissa (2ºC - 8ºC). Pidä kynän suojus paikoillaan. Herkkä valolle.

Tresiba 200 yksikköä/ml injektioneste, liuos, esitäytetty kynä
Ennen ensimmäistä käyttöä:
Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C). Ei saa jäätyä.
Älä säilytä lähellä jääkaapin pakastelokeroa tai takaseinän kylmälevyä.
Pidä kynän suojus paikoillaan. Herkkä valolle.

Ensimmäisen avaamisen jälkeen tai mukana kuljetettava varakynä:
Lääkevalmistetta voi säilyttää enintään 8 viikon ajan. Säilytä alle 30°C. Voidaan säilyttää jääkaapissa (2°C - 8°C). Pidä kynän suojus paikoillaan. Herkkä valolle.

Tresiba 100 yksikköä/ml injektioneste, liuos, sylinteriampulli
Ennen ensimmäistä käyttöä:
Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C). Ei saa jäätyä.
Älä säilytä lähellä jääkaapin pakastelokeroa tai takaseinän kylmälevyä.
Pidä sylinteriampullit ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ensimmäisen avaamisen jälkeen tai mukana kuljetettava varasylinteriampulli: 
Lääkevalmistetta voi säilyttää enintään 8 viikon ajan. Säilytä alle 30°C. Ei saa säilyttää jääkaapissa. Pidä sylinteriampullit ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön, neutraali liuos.

Hinta ja pakkaustiedot