Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

okskarbatsepiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään epilepsiakohtausten hoitoon ja ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yksilöllisesti. Hoito aloitetaan yleensä pienillä annoksilla, joita suurennetaan jatkossa tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Vuorokausiannos otetaan yleensä jaettuna kahteen osa-annokseen. Lääke otetaan ruokailusta riippumatta. Pulloa on ravistettava hyvin ennen annostelua ja annos on otettava heti ravistelun jälkeen pakkauksessa olevalla ruiskulla. Lääke voidaan niellä suoraan ruiskusta tai se voidaan sekoittaa pieneen vesimäärään juuri ennen annostelua.

Vaikutustapa

Lääke estää lihaskouristuksia aiheuttavien sähköärsykkeiden leviämistä aivoissa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat väsymys, pääkipu, huimaus, pahoinvointi, oksentelu ja kaksoiskuvat. Joskus saattaa esiintyä myös painonnousua, sekavuutta, masennusta, apaattisuutta, kiihtymystä, mielialan vaihteluita, liikehäiriöitä, keskittymishäiriöitä, muistiongelmia, näköhäiriöitä, ripulia, ummetusta, vatsakipua, ihottumaa, hiustenlähtöä, aknea ja voimattomuutta.

Useimmiten nämä oireet esiintyvät hoidon alussa ja lievenevät tai poistuvat jatkossa. Alkoholin käyttöä lääkityksen aikana tulee välttää. Lääke voi heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä. Ehkäisytablettien teho voi heiketä. Jos ilmenee allergista ihottumaa on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Epilepsialääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti raskauden aikana, koska kohtausten pahentuminen voi olla vaarallista sekä äidille että sikiölle. Lääkettä ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä valmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Lähes valkoinen tai hiukan punertavanruskea oraalisuspensio.

Hinta ja pakkaustiedot