Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

hepatiitti A -virus, hepatiitti B -viruksen rakenneosa

Käyttötarkoitus

Rokote on tarkoitettu torjumaan samanaikaisesti A- ja B-hepatiittia eli maksatulehduksia. Hepatiitti A on viruksen aiheuttama tartuntatauti, joka voi tarttua ihmisestä toiseen ruoan ja juoman välityksellä tai uitaessa jäteveden saastuttamassa vedessä. Oireet alkavat 3 - 6 viikon kuluttua viruskosketuksesta. Niitä ovat pahoinvointi, kuume ja kipu ja kolotus. Muutaman päivän kuluttua silmänvalkuaiset voivat muuttua keltaisiksi. Oireiden vaikeus ja tyyppi voivat vaihdella. Pikkulapsilla ei keltaisuutta aina esiinny. Useimmat toipuvat täysin, mutta sairaus voi kestää noin kuukauden.

Hepatiitti B on sekin virustauti. Se aiheuttaa maksan turpoamista, ja muuttuessaan pitkäaikaiseksi se voi olla hengenvaarallinen. Virusta on tartunnankantajan veressä, siemennesteessä, emätineritteessä tai syljessä. Tartunta leviää huumeiden käyttäjillä likaisten ruiskujen ja neulojen välityksellä.

Rokotus on paras tapa suojautua näiltä taudeilta. Mikään rokotteen aineosa ei aiheuta tartuntaa.

Annostus

Rokotukseen kuuluu kolme pistosta kuuden kuukauden aikana. Kukin niistä annetaan eri käynnillä. Toinen annos annetaan kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Tarvittaessa voidaan soveltaa nopeutettua rokotustapaa, jolloin kolmeen rokotuskertaan kuluu vain yksi kuukausi.

Lääkkeen ottaminen

Rokote pistetään tavallisesti olkavarren lihakseen. Valmiste on tarkoitettu aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille.

Vaikutustapa

Rokote synnyttää vasta-aineiden muodostusta hepatiittia aiheuttavia viruksia vastaan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, pistoskohdan kipu ja punoitus sekä uupumus. Joskus saattaa esiintyä myös muita pistoskohdan reaktioita, mahavaivoja tai huonovointisuutta. 

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2°C − 8°C:ssä).

Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Samea, valkoinen suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot