Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

valgansikloviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään sytomegaloviruksen aiheuttaman silmän verkkokalvon tulehduksen hoitoon AIDS-potilailla. Lisäksi sitä käytetään sytomegaloinfektioiden ehkäisyyn elinsiirtojen jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit tulisi ottaa aterian yhteydessä, jos mahdollista. Tabletteja ei saa jakaa eikä murskata, koska valgansikloviiri saattaa olla teratogeenista ja karsinogeenista. Rikkoutuneen/murskatun tabletin joutumista iholle/limakalvolle vältettävä. Altistunut kohta pestävä huolellisesti saippualla ja vedellä; silmät huuhdeltava huolellisesti steriilillä tai tavallisella vedellä.

Vaikutustapa

Valgansikloviiri muuttuu elimistössä gansikloviiriksi, joka tehoaa virukseen estämällä sen lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat hengitystieinfektiot, muutokset verisoluarvoissa, heikentynyt ruokahalu, päänsärky, yskä, hengenahdistus, mahaoireet, ihottuma, kuume ja uupumus.

Joskus saattaa esiintyä myös muita tulehduksia, yliherkkyyttä, painon laskua, masennusta, ahdistuneisuutta, sekavuutta, unettomuutta, makuhäiriöitä, tuntohäiriöitä, huimausta, kouristuksia, silmäongelmia, korvakipua, maksan toimintahäiriöitä, hiustenlähtöä, yöhikoilua, kutinaa, lihas- ja nivelkipuja, munuaisten toiminnan heikentymistä, väsymystä, vilunväristyksiä ja voimattomuutta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana vain poikkeustapauksissa. Naispotilaiden on käytettävä tehokasta ehkäisyä hoidon aikana ja vähintään 30 päivää sen päättymisen jälkeen. Miespotilaiden on käytettävä kondomia hoidon aikana ja vähintään 90 päivää sen päättymisen jälkeen. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle 25oC).

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, soikion muotoinen, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on kohokuviona H-kirjain ja toisella puolella ”96”. Koko on 16,8 mm x 7,9 mm.

Hinta ja pakkaustiedot