Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

iloprosti

Käyttötarkoitus

Harvinaisen keuhkovaltimoiden verenpainetaudin eli pulmonaalihypertension oireiden lievitys ja hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä hengitetään tähän tarkoitetun annostuslaitteen ja suukappaleen kautta. Jokaista annostelukertaa varten yhden Ventavis-ampullin koko sisältö tyhjennetään sumutinlaitteen eli nebulisaattorin kammioon juuri ennen käyttöä. Annos hengitetään välittömästi.

Sumutinliuoksen joutumista silmiin tai iholle sekä sen nielemistä tulee välttää.

Vaikutustapa

Lääke laajentaa lyhytaikaisesti keuhkojen verisuonia, jolloin niiden ylipaine alenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat yskä, rinta- ja leukakipu, verenvuodot, päänsärky, pahoinvointi, verisuonten laajentuminen, punoitus ja turvotus. Joskus voi esiintyä myös verenpaineen laskua, huimausta, pyörtymistä, hengenahdistusta, ripulia, oksentelua, suun, kielen ja kurkun ärsytystä, nielun ja kurkunpään kipua, sydämentykytystä tai ihottumaa.

Pyörtyminen on sairauteen liittyvä tavallinen oire, mutta sitä voi esiintyä myös hoidon aikana. Pyörtymistaipumuksen lisääntyminen voi johtua perussairauden vaikeutumisesta tai lääkkeen riittämättömästä tehosta.

Mahdolliset haittavaikutukset, kuten huimaus, voivat heikentää ajokykyä. Autolla ajamisessa on noudatettava varovaisuutta, kunnes lääkkeen yksilöllinen vaikutus ajokykyyn on selvillä.

Sisältää pienen määrän alkoholia.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana. Keuhkoverenpainetautia sairastavien tulisi välttää raskaaksi tulemista, koska raskaus voi pahentaa sairautta ja aiheuttaa jopa hengenvaaran. Naisten on käytettävä tehokasta ehkäisyä hoidon aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot