Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

verapamiili

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen alentaminen, puristavan rintakivun eli angina pectoris -kivun hoito ja ehkäisy, sydäninfarktin jälkihoito sekä tiettyjen sydämen rytmihäiriöiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera, pitkävaikutteiset depottabletit kokonaisina, joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä. Depottablettia ei saa pureskella eikä murskata. Depottabletin muovirunko kulkeutuu suoliston läpi ja voi näkyä muuttumattomana ulosteessa.

Greippimehua ei pidä ottaa samaan aikaan lääkkeen kanssa, koska se voi muuttaa verapamiilin tehoa. Rajoitus ei koske muita mehuja.
Alkoholia tulee käyttää varovaisuudella verapamiilin käytön aikana, koska sen vaikutus voi voimistua.

Vaikutustapa

Verapamiili kuuluu kalsiumsalpaajiin ja se harventaa sydämen lyöntitiheyttä, jolloin sydänlihaksen hapen tarve vähenee ja sen kuorma kevenee. Lisäksi se vähentää verisuonten seinämän jännittyneisyyttä ja siten mm. alentaa verenpainetta. Lääke vaikuttaa myös sydämen eri osien supistumisherkkyyteen, jolloin häiriintynyt rytmi saattaa korjautua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä mahavaivoja, huimausta, päänsärkyä, uneliaisuutta, iho-oireita, väsymystä verenpaineen laskua, sydämen hidaslyöntisyyttä tai nilkkojen turvotusta. 

Hoidon alussa ja annosten noston jälkeen voi ilmetä verenpaineen laskusta johtuvia haittavaikutuksia kuten huimausta tai pyörrytystä. Jos näitä haittavaikutuksia ilmenee, autolla ajoa on vältettävä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

80 mg tabl: Valkoinen, kupera, pyöreä tabletti, halk. n. 9 mm, koodi VL 80.
120 mg tabl: Valkoinen, kupera, pyöreä tabletti, halk. n. 10 mm, koodi VL 120.
200 mg depottabl: Valkoinen, kapselinmuotoinen tabletti, jossa ylä- ja alapuolinen uurre, koko 6 x 14 mm.

Hinta ja pakkaustiedot