Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

everolimuusi

Käyttötarkoitus

Tuberoosiskleroosiin eli Bournevillen tautiin liityvien munuais- ja keskushermostokomplikaatioiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan kerran vuorokaudessa, samaan aikaan päivittäin aina samalla tavalla joko ruokailun yhteydessä tai tyhjään mahaan. Jos annos jää väliin, ei oteta ylimääräistä annosta vaan seuraava annos otetaan normaaliin aikaan. Greippimehun nauttimista vältettävä hoidon aikana.

Tabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kanssa, ei saa pureskella eikä murskata. Jos on nielemisvaikeuksia, tabletit voidaan liuottaa kokonaan n. 30 ml vettä sisältävässä lasissa, kevyesti sekoittamalla juuri ennen juomista. Mahdolliset lääkejäämät liuotetaan 30 ml:aan vettä ja niellään.

Dispergoituvat tabletit tulee ottaa ainoastaan suspensiona eli veteen liuotettuna lääkeseoksena. Niitä ei saa niellä kokonaisina, pureskella eikä murskata. Suspensio voidaan valmistaa mittaruiskussa tai pienessä lasissa. On varmistettava, että koko annos tulee niellyksi. Suspensio on annettava välittömästi valmistuksen jälkeen. Jos suspensiota ei ole käytetty 60 minuutissa, se on heitettävä pois. Liuottimena on käytettävä vain vettä. 

Mittaruiskun käyttö 
Määrätty annos dispergoituvia tabletteja laitetaan 10 ml mittaruiskuun, jossa on merkkiviivat 1 ml välein. Yhteen mittaruiskuun ei saa laittaa enempää kuin 10 mg dispergoituvia tabletteja. Jos tarvitaan isompaa annosta, valmistetaan toinen mittaruisku. Dispergoituvia tabletteja ei saa hajottaa tai murskata. Ruiskuun vedetään noin 5 ml vettä ja 4 ml ilmaa. Täytetty ruisku asetetaan säilytysastiaan (kärki ylöspäin) kolmen minuutin ajaksi kunnes dispergoituvat tabletit ovat suspendoituneet. Ruiskua käännellään varovasti viisi kertaa ylösalaisin ja takaisin juuri ennen annostelua. Suspension annostelun jälkeen vedetään noin 5 ml vettä ja 4 ml ilmaa samaan ruiskuun ja pyöritellään sisältöä loppujen hiukkasten sekoittamiseksi veteen. Koko ruiskun sisältö annostellaan.

Pienen lasin käyttö 
Määrätty annos dispergoituvia tabletteja laitetaan pieneen lasiin (koko enintään 100 ml), jossa on noin 25 ml vettä. Yhteen lasiin ei saa laittaa enempää kuin 10 mg dispergoituvia tabletteja. Jos tarvitaan isompaa annosta, valmistetaan toinen lasillinen. Dispergoituvia tabletteja ei saa hajottaa tai murskata. Suspension annetaan valmistua kolmen minuutin ajan ja sitä sekoitetaan varovasti lusikalla juuri ennen suspension juomista. Suspension annostelun jälkeen lasiin lisätään noin 25 ml vettä ja sekoitetaan samalla lusikalla loppujen hiukkasten sekoittamiseksi veteen. Koko lasin sisältö annostellaan.

Lisää ohjeita löytyy Pakkausselosteesta.

Vaikutustapa

Everolimuusi estää kasvainsolujen aineenvaihduntaa ja verisuonien muodostamista, mikä johtaa kasvainten pienenemiseen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat erilaiset tulehdukset, akne ja kuukautishäiriöt. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, makuhäiriöitä, nenäverenvuotoja, yskää, mahavaivoja, ruokahalun heikentymistä, verenpaineen nousua, iho-oireita, väsymystä, kuumetta sekä ärtyneisyyttä. Mahdollinen uupumus voi heikentää ajokykyä. Jos ilmenee suutulehdusta, ei pitäisi käyttää suuvesiä, joissa on alkoholia, vetyperoksidia, jodia tai timjamia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä erittäin tehokasta ehkäisyä hoidon aikana ja 8 viikon ajan hoidon lopettamisesta.

Säilytys

VOTUBIA dispergoituva tabletti 2 mg, 3 mg

Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle.

VOTUBIA tabletti 2,5 mg, 5 mg, 10 mg

Säilytä alle 25 °C.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

VOTUBIA dispergoituva tabletti 2 mg, 3 mg

Votubia 2 mg dispergoituva tabletti

Valkoinen tai kellertävä, pyöreä, litteä tabletti, jonka halkaisija on noin 9,1 mm ja jossa viistetty reuna, ei jakouurretta, toisella puolella kaiverrus ”D2” ja toisella puolella ”NVR”.

Votubia 3 mg dispergoituva tabletti

Valkoinen tai kellertävä, pyöreä, litteä tabletti, jonka halkaisija on noin 10,1 mm ja jossa viistetty reuna, ei jakouurretta, toisella puolella kaiverrus ”D3” ja toisella puolella ”NVR”.

VOTUBIA tabletti 2,5 mg, 5 mg, 10 mg

Votubia 2,5 mg tabletti

Valkoinen tai vaaleankeltainen, pitkulainen tabletti, jonka pituus on noin 10,1 mm ja leveys noin 4,1 mm, jossa viistetty reuna, ei jakouurretta, toisella puolella kaiverrus ”LCL” ja toisella puolella ”NVR”.

Votubia 5 mg tabletti

Valkoinen tai vaaleankeltainen, pitkulainen tabletti, jonka pituus on noin 12,1 mm ja leveys noin 4,9 mm, jossa viistetty reuna, ei jakouurretta, toisella puolella kaiverrus ”5” ja toisella puolella ”NVR”.

Votubia 10 mg tabletti

Valkoinen tai vaaleankeltainen, pitkulainen tabletti, jonka pituus on noin 15,1 mm ja leveys noin 6,0 mm, jossa viistetty reuna, ei jakouurretta, toisella puolella kaiverrus ”UHE” ja toisella puolella ”NVR”.

Hinta ja pakkaustiedot