Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

dapagliflotsiini, metformiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabetesta sairastavien aikuisten glukoositasapainon parantaminen ruokavaliohoidon ja liikunnan lisänä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä yksi tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena veden kera ruokailun yhteydessä vatsavaivojen välttämiseksi.
Lääkityksen aikana ei tulisi käyttää alkoholia.

Vaikutustapa

Dapagliflotsiini ja metformiini kuuluvat suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden ryhmään. Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeripitoisuus nousee liian korkeaksi, koska haima ei tuota riittävästi insuliinia tai elimistö ei pysty käyttämään tuottamaansa insuliinia oikein. Dapagliflotsiini poistaa ylimääräisen sokerin elimistöstä virtsan kautta ja alentaa veressä olevan sokerin määrää. Metformiini vaikuttaa pääasiassa estämällä glukoosin tuotantoa maksassa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verensokerin liiallinen lasku yhteiskäytössä sulfonyyliurean tai insuliinin kanssa ja mahavaivat. Joskus voi esiintyä myös tulehduksia, makuhäiriöitä, huimausta, selkäkipua, ihottumaa, virtsaamisvaivoja tai muutoksia laboratorioarvoissa. Otettava yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee kipua, aristusta, punoitusta tai turvotusta sukuelimissä tai sukuelinten ja peräaukon välisellä alueella kuumeeseen tai huonovointisuuteen liittyneenä.

Verensokerin liiallinen lasku (hypoglykemia) voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten tärinää, hikoilua, voimakasta ahdistuneisuuden tunnetta, nopeaa sydämensykettä, nälän tunnetta, päänsärkyä, näön tai mielialan muutoksia tai sekavuutta. Nämä oireet voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Xigduo 5 mg/850 mg kalvopäällysteinen tabletti
Ruskea, kaksoiskupera, 9,5 x 20 mm:n kokoinen soikea kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "5/850" ja toisella puolella merkintä "1067".

Xigduo 5 mg/1 000 mg kalvopäällysteinen tabletti 
Keltainen, kaksoiskupera, 10,5 x 21,5 mm:n kokoinen soikea kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "5/1000" ja toisella puolella merkintä "1069".

Hinta ja pakkaustiedot