Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

etinyyliestradioli, drospirenoni

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään raskauden ehkäisyyn.

Annostus

Yksi tabletti joka päivä, ilman taukoja. Käyttö aloitetaan yleensä luonnollisten kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä eli kierron 1. päivänä, jolloin tablettien ehkäisyteho on voimassa heti. Jos tablettien aloitus tapahtuu kierron 2.–5. päivänä, ensimmäisten 7 käyttöpäivän ajan on käytettävä lisäehkäisyä esim. kondomia.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, pakkauksen valkoiset lumetabletit jätetään käyttämättä ja siirrytään suoraan uuteen pakkaukseen. Toisen pakkauksen kaikki 28 tablettia otetaan normaalisti ja aloitetaan sitten taas uudella pakkauksella.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan joka päivä suunnilleen samaan aikaan, tarvittaessa veden kanssa. Ne otetaan pakkaukseen merkityssä järjestyksessä neljän viikon ajan pakkauksen loppuun asti. Pakkaus aloitetaan vaaleanpunaisilla ja lopetetaan valkoisilla tableteilla. Uusi pakkaus aloitetaan seuraavana päivänä edellisen loputtua.

Tablettien ehkäisyteho voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos vaaleanpunaisen tabletin unohtamisesta on kulunut alle 24 tuntia: Ehkäisyteho säilyy, jos tabletti otetaan heti muistettaessa ja seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 24 tuntia, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista. Valkoisen tabletin unohtaminen ei heikennä ehkäisytehoa.

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Valmiste on ns. vakioannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, joista jokainen (valkoisia tabletteja lukuunottamatta) sisältää saman verran kahta hormonia: keltarauhashormonia ja naishormonia. Nämä aineet ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä kuukautiskierron häiriöitä, rintojen kipua, päänsärkyä, pahoinvointia tai mielialamuutoksia. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. 

Jos on taipumusta saada maksaläiskiä, käytön aikana tulee välttää aurinkoa ja solariumia.

Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja runsas tupakointi lisää verenkiertoon liittyvien sairauksien riskiä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Vaikuttavia aineita sisältävä tabletti on vaaleanpunainen, pyöreä, kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”DS” tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Lumetabletti on valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”DP” tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Hinta ja pakkaustiedot