Markkinoija

RECORDATI

Vaikuttava aine

enalapriili, lerkanidipiini

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu korkean verenpaineen eli hypertonian hoitoon. Kahden lääkeaineen yhdistelmävalmistetta käytetään tilanteessa, jossa hoito pelkästään yhtä lääkeainetta käyttäen ei alenna riittävästi painetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tabletti kerran vuorokaudessa. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena vesilasillisen kera vähintään 15 minuuttia ennen ateriaa mieluiten aamuisin. Hoidon aikana ei saa juoda greippimehua, sillä greipin sisältämät aineet voivat haitallisesti voimistaa lerkanidipiinin vaikutuksia. Alkoholin käyttöä vältettävä, sillä alkoholi saattaa voimistaa verisuonia laajentavien verenpainelääkkeiden vaikutusta. Verenpaineen tilapäinen lasku voi ilmetä huimauksena.

Vaikutustapa

Enalapriili on ACE:n estäjä, joka estää angiotensiini-nimisen aineen syntyä elimistössä. Angiotensiini supistaa verisuonia, aiheuttaa suolan ja nesteen kertymistä elimistöön ja nostaa verenpainetta. Kun angiotensiinia on vähemmän verenkierrossa, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Lerkanidipiini on kalsiumsalpaaja, joka estää solujen supistumiseen tarvittavan kalsiumin virtauksen verisuonen seinämän soluihin. Tällöin verisuonten supistuminen vähenee, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä huimausta, yskää tai päänsärkyä. Mahdolliset huimaus, voimattomuus ja väsymys saattavat heikentää ajokykyä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

ZANIPRESS tabletti, kalvopäällysteinen 10/10 mg

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle. Säilytä alle 25 °C.

ZANIPRESS tabletti, kalvopäällysteinen 20/10 mg

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle. Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

ZANIPRESS tabletti, kalvopäällysteinen 10/10 mg

Valkoinen, kaksoiskupera, pyöreä tabletti, koko 8,5 mm.

ZANIPRESS tabletti, kalvopäällysteinen 20/10 mg

Keltainen, kaksoiskupera, pyöreä tabletti, koko 8,5 mm.

Hinta ja pakkaustiedot