Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

idarubisiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käyteetään akuutin myelooisen leukemian hoitoon. Lisäksi sitä voidaan käyttää kapseleina pitkälle edenneen rintasyövän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääke annetaan suonensisäisesti. Kapselit otetaan käyttöön, jos suonensisäinen lääkitys ei jostakin syystä ole mahdollinen.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Kapseleita ei saa purra tai murskata. Hoitohenkilökunta annostelee ruiskeen laskimoon nesteensiirron yhteydessä.

Vaikutustapa

Idarubisiini on solunsalpaaja, joka estää kasvainsolujen lisääntymistä vaikuttamalla niiden jakautumisen säätelyyn.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat tartuntataudit, pahoinvointi, oksentelu, ruokahaluttomuus, verisolupuutokset, limakalvotulehdus, ripuli, vatsakipu, polttava tunne vatsassa, hiustenlähtö, virtsan värjääntyminen, kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Joskus saattaa esiintyä myös verenvuotoja, laskimotulehdusta, maksa-arvojen muutoksia, ihottumaa, kutinaa ja sädehoidolle altistuneen ihon reaktioita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tule käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Idarubisiinihoitoa saavan miehen tulee käyttää luotettavaa raskaudenehkäisyä hoidon aikana ja lisäksi 3 kuukautta hoidon päättymisen jälkeen, koska lääke voi vaurioittaa siittiöitä.

Säilytys

ZAVEDOS injektioneste, liuos 1 mg/ml

Avaamaton pakkaus: Säilytä ja kuljeta kylmässä (2–8 °C).

ZAVEDOS kapseli, kova 5 mg

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

ZAVEDOS injektioneste, liuos 1 mg/ml

Injektioneste on steriili, pyrogeeniton, puna-oranssi, kirkas neste.

ZAVEDOS kapseli, kova 5 mg

5 mg: Läpinäkymätön, punainen kansi- ja pohjaosa, itselukittuva, kova liivatekapseli, koko nro 4, sisältää oranssia jauhetta. Kapselissa merkintä Idarubicin 5.

Hinta ja pakkaustiedot