Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

idarubisiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käyteetään akuutin myelooisen leukemian hoitoon. Lisäksi sitä voidaan käyttää kapseleina pitkälle edenneen rintasyövän hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä lääke annetaan suonensisäisesti. Kapselit otetaan käyttöön, jos suonensisäinen lääkitys ei jostakin syystä ole mahdollinen.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta. Kapseleita ei saa purra tai murskata. Hoitohenkilökunta annostelee ruiskeen laskimoon nesteensiirron yhteydessä.

Vaikutustapa

Lääke on solunsalpaaja, joka estää kasvainsolujen lisääntymistä vaikuttamalla niiden jakautumisen säätelyyn.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat tartuntataudit, pahoinvointi, oksentelu, ruokahaluttomuus, verisolupuutokset, limakalvotulehdus, ripuli, vatsakipu, polttava tunne vatsassa, hiustenlähtö, virtsan värjääntyminen, kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Joskus saattaa esiintyä myös verenvuotoja, laskimotulehdusta, maksa-arvojen muutoksia, ihottumaa, kutinaa ja sädehoidolle altistuneen ihon reaktioita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tule käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Naispotilaiden tulee käyttää luotettavaa ehkäisyä hoidon aikana ja lisäksi 6,5 kuukautta hoidon päättymisen jälkeen. Miespotilaiden, joiden kumppani voi tulla raskaaksi tulee käyttää luotettavaa ehkäisyä hoidon aikana ja lisäksi 3,5 kuukautta hoidon päättymisen jälkeen. Imetyksen voi aloittaa aikaisintaan 14 päivää hoidon päätyttyä.

Säilytys

ZAVEDOS injektioneste, liuos 1 mg/ml

Avaamaton pakkaus: Säilytä ja kuljeta kylmässä (2–8 °C).

Avattu pakkaus: Pidä pakkaus ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

ZAVEDOS kapseli, kova 5 mg

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25°C).

Ulkonäkö

ZAVEDOS injektioneste, liuos 1 mg/ml

Injektioneste on steriili, pyrogeeniton, puna-oranssi, kirkas neste.

ZAVEDOS kapseli, kova 5 mg

5 mg: Läpinäkymätön, punainen kansi- ja pohjaosa, itselukittuva, kova liivatekapseli, koko nro 4, sisältää oranssia jauhetta. Kapselissa merkintä Idarubicin 5.

Hinta ja pakkaustiedot