Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

abakaviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Lääke soveltuu aikuisille, nuorille ja yli kolmen kuukauden ikäisille lapsille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti ja oraaliliuos voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Tabletti niellään kokonaisena vesilasillisen kera. Jos tablettien nieleminen on vaikeaa, tabletin voi murskata ja lisätä sen pieneen määrään puolikiinteää ruokaa tai nestettä. Seos otetaan välittömästi.

Tabletti voidaan jakaa kahteen yhtä suureen osaan.

Vaikutustapa

Lääke estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeillä tauti voidaan saada oireettomaksi ja estää sen eteneminen AIDS-vaiheeseen. Virus ei kuitenkaan kokonaan häviä elimistöstä, ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, väsymys, mahavaivat, ihottuma, kuume ja anoreksia.

Lääke voi aiheuttaa joillekin käyttäjille vaarallisen yliherkkyysreaktion, jonka yleisimpiä oireita ovat hengenahdistus, pahoinvointi, lihassärky, ihottuma ja kuume. Jos yliherkkyysoireita ilmenee, pitää ottaa heti yhteys lääkäriin. Valmisteen pakkauksessa on tätä koskeva lisäohje ja varoituskortti. Lisäohje pitää lukea tarkasti ja varoituskorttia tulisi pitää aina mukana.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten muista lääkityksistä ja luontaistuotteiden samanaikaisesta käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. HIV-infektiota sairastava ei saisi imettää, koska virus voi tarttua maidon mukana lapseen.

Säilytys

ZIAGEN oraaliliuos 20 mg/ml

Säilytä alle 25 °C.

ZIAGEN tabletti, kalvopäällysteinen 300 mg

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

ZIAGEN oraaliliuos 20 mg/ml

Oraaliliuos on kirkas tai melkein kirkas kellertävä vesiliuos, jonka väri saattaa muuttua ruskeaksi ajan myötä.

ZIAGEN tabletti, kalvopäällysteinen 300 mg

Jakouurteiset tabletit ovat keltaisia, kaksoiskuperia, kapselin mallisia ja niissä on molemmilla puolilla kaiverrus ”GX623”.

Tabletti voidaan jakaa kahteen yhtä suureen osaan.

Hinta ja pakkaustiedot