Markkinoija

ORGANON FINLAND

Vaikuttava aine

simvastatiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään alentamaan veren kohonnutta kolesterolipitoisuutta, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenee. Simvastatiini myös parantaa sepelvaltimotautia sairastavan potilaan ennustetta ja hidastaa verisuonten kovettumista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkehoito aloitetaan usein pienellä annoksella, jota suurennetaan tarpeen mukaan muutaman viikon välein. Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys, kun kolesteroliarvoja halutaan parantaa. Hoito aloitetaan yleensä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia muuttamalla. Näitä jatketaan edelleen, jos hoitoon lisätään simvastatiinilääke.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan yleensä illalla, koska kolesterolia syntyy eniten yöllä. Oikea ruokavalio muodostaa hoidon perustan eikä siitä saa poiketa lääkityksenkään aikana. Hoidon aikana ilmaantuvista selittämättömistä lihaskivuista raportoitava lääkärille. Lääkityksen aikana käytettävä alkoholia varoen. Greippimehun käyttöä tulee välttää.

Vaikutustapa

Lääke vähentää kolesterolin muodostumista maksassa. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL -kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Lääke ei yleensä aiheuta haittoja. Harvoin voi esiintyä vatsakipuja, ummetusta ja ilmavaivoja. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsa värjäytyy tummaksi, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille.

Simvastatiinilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Muiden lääkkeiden jatkuvasta samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin kanssa. Greippimehu voi suurina määrinä (= yli puoli litraa päivässä) lisätä simvastatiinin pitoisuutta veressä ja lisätä lääkkeen haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hoidon aikana on huolehdittava raskauden ehkäisystä.

Säilytys

20 mg tabletti: Säilytä alle 25 °C.
40 mg tabletti: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

20 mg:n simvastatiinitabletti: Vaaleanruskea, soikea, kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella tunnus MSD 740 ja toinen puoli on sileä.

40 mg:n simvastatiinitabletti: Tiilenpunainen, soikea, kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella tunnus MSD 749 ja toinen puoli on sileä.

Hinta ja pakkaustiedot