Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

ondansetroni

Käyttötarkoitus

Syöpälääkkeiden ja sädehoidon aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun hoito sekä leikkaushoidon jälkeen ilmenevän pahoinvoinnin ja oksentelun esto ja hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitys aloitetaan tavallisimmin tableteilla tai peräpuikoilla juuri ennen sytostaattihoitoa ja sitä voidaan jatkaa muutama vuorokausi hoidon päätyttyä pitkittyneen pahoinvoinnin estämiseksi. Sairaalassa ja poliklinikalla voidaan käyttää myös suoneen annettavaa hoitoa. Leikkaushoidon aiheuttaman pahoinvoinnin estoon käytetään tabletteja tai injektionestettä ja pahoinvoinnin hoitoon suoneen annettavaa lääkettä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera. Kylmäkuivattu Zydis-tabletti poistetaan kuivin käsin foliosta irrottamalla kansi ja ottamalla tabletti varovasti esiin. Sitä ei saa painaa foliopakkauksen läpi. Zydis-tabletti asetetaan kielelle, missä se liukenee muutamassa sekunnissa ja niellään syljen mukana. Peräpuikko työnnetään peräsuoleen. Lääkäri tai sairaanhoitaja antaa injektionesteen suoneen.

Vaikutustapa

Syövän hoito vaikeutuu tai keskeytyy usein syöpälääkkeiden ja sädehoidon aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun vuoksi. Lääke hillitsee oksennusrefleksiä, jolloin hoito voidaan toteuttaa tehokkaammin. Lääke hillitsee pahoinvointia ja oksentelua myös leikkaushoidon yhteydessä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky. Joskus voi esiintyä myös punastumista, lämmön tunnetta tai ummetusta. Peräpuikko voi aiheuttaa peräaukon paikallista kuumotusta. Kun lääkettä käytetään suonensisäisesti, se voi aiheuttaa ärsytystä pistoskohdassa.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Käyttöä raskauden tai imetyksen aikana ei suositella.

Säilytys

Tabletti ja Zydis kylmäkuivattu tabletti: Huoneenlämmössä (15-25 °C).
Peräpuikot: Alle 30 °C.
Injektioneste: Huoneenlämmössä (15-25 °C), valolta suojassa.

Ulkonäkö

4 mg tabletti: Keltainen, ovaalinmuotoinen, toisella puolella kaiverrus GX ET3.
8 mg tabletti: Keltainen, ovaalinmuotoinen, toisella puolella kaiverrus GX ET5.
Zydis kylmäkuivattu tabletti: Valkoinen, pyöreä, kupera.
Peräpuikko: Valkoinen, torpedonmuotoinen.
Injektioneste: Kirkas, väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot