Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

sertraliini

Käyttötarkoitus

Masennuksen eli depression hoito sekä masennusjaksojen uusiutumisen esto. Lisäksi paniikkihäiriön, pakko-oireisen häiriön, sosiaalisten tilanteiden pelon ja traumaperäisen stressihäiriön hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan kerran päivässä joko aamulla tai illalla ruokailusta riippumatta. Tabletin voi tarvittaessa puolittaa. Sertraliini ei voimista alkoholin vaikutuksia, mutta sairaudesta toipumisen vuoksi alkoholin käyttöä tulisi välttää. Lääkettä ei saa ottaa yhdessä greippimehun kanssa, koska tämä voi lisätä sertraliinin pitoisuutta elimistössä. Sertraliinihoitoa ei saa keskeyttää äkillisesti, koska tästä saattaa seurata vieroitusoireita. Lääke lopetetaan lääkärin ohjeen mukaan pienentäen annosta yleensä parin viikon aikana. 

Vaikutustapa

Sertraliini lisää yhden keskushermoston välittäjäaineen, serotoniinin, määrää ja vaikutuksia siten, että vaikeasti masentuneen mieliala kohoaa.

Lääkkeen helpottava vaikutus ei ala välittömästi. Yleensä vaikutus alkaa tuntua noin viikon kuluttua hoidon aloittamisesta, mutta täysi teho saadaan vasta 2-4 viikossa. Tavallisesti lääkehoitoa jatketaan useita kuukausia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, ripuli, unettomuus, päänsärky, huimaus, väsymys, siemensyöksyn epäonnistuminen ja suun kuivuminen. Joskus voi esiintyä myös muutoksia ruokahalussa, nielu- tai ylähengitystietulehduksia, nuhaa, muutoksia mielialassa, painajaisia, sukupuolihalun heikentymistä, vapinaa, tuntoharjoja, makuaistin tai tarkkaavuuden häiriöitä, liike- tai näköhäiriöitä, sydämentykytyksiä, kuumia aaltoja, haukottelua, korvien soimista, mahavaivoja, ihottumaa, liikahikoilua, nivel-, lihas- tai selkäkipuja, erektio- tai kuukautishäiriöitä, rintakipua, voimattomuutta, kuumetta, sairaudentunnetta tai painonnousua. Haittavaikutukset riippuvat lääkkeen annoksesta ja häviävät usein hoidon jatkuessa.

Lääkehoidon alkuvaiheessa masennukseen liittyvät itsetuhoiset ajatukset voivat lisääntyä. Tästä on hyvä kertoa jollekin sukulaiselle tai ystävälle, jotta tämä voi huomioida jos masennus tai ahdistuneisuus tuntuu pahenevan.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

Zoloft 50 mg kalvopäällysteiset tabletit ovat valkoisia, kapselin muotoisia (10,3 x 4,2 mm) ja jakouurteisia tabletteja, joissa on merkintä ”ZLT 50” toisella puolella ja teksti ”PFIZER” toisella puolella. Tabletin voi jakaa yhtä suuriksi annoksiksi.

Zoloft 100 mg kalvopäällysteiset tabletit ovat valkoisia, kapselin muotoisia (13,1 x 5,2 mm) tabletteja, joissa on merkintä ”ZLT 100” toisella puolella ja teksti ”PFIZER” toisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot