Markkinoija

NICONOVUM

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukihoito. Lääke on itsehoidossa tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Annostus

Hoidon alussa voidaan käyttää yksi pussi 1–2 tunnin välein. Tavanomainen annos on 8−12 pussia vuorokaudessa. Enimmäisvuorokausiannos on 24 pussia.

Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta suositus on vähintään 3 kuukautta, minkä jälkeen pussien määrää on vähennettävä. Hoito lopetetaan, kun annos on pienennetty 1-2 pussiin päivässä. Pussia suuonteloon ei suositella käytettäväksi yli vuoden ajan. Jotkut tupakoinnin lopettaneista saattavat tarvita pitempiaikaista hoitoa tupakoinnin uudelleen aloittamisen välttämiseksi. Käyttämättä jääneet pussit on syytä säilyttää, sillä tupakanhimo voi palata yllättäen.

Valmisteita voidaan käyttää myös tupakoinnin lopettamiseen vähentämisen kautta. Silloin pusseja käytetään tupakointijaksojen välillä tupakoimattomien jaksojen pidentämiseksi tarkoituksena vähentää tupakointia niin paljon kuin mahdollista. Jos päivittäin poltettujen savukkeiden määrä ei ole vähentynyt kuuden viikon kuluttua, on käännyttävä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Tupakoinnin lopettamista on yritettävä niin pian kuin tupakoitsija tuntee olevansa valmis siihen, mutta ei myöhemmin kuin 6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Jos lopettaminen ei ole mahdollista 9 kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta, on käännyttävä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Lääkkeen ottaminen

Yksi pussi asetetaan ylähuulen alle 30 minuutin ajaksi. Pussia voidaan ajoittain liikutella kielen avulla, jotta nikotiinin vapautuminen pussista tehostuu.

Potilas ei saa syödä eikä juoda pussin käytön aikana. Suun pH-arvoa alentavat juomat, kuten kahvi, hedelmämehu tai virvoitusjuomat, saattavat vähentää nikotiinin imeytymistä suusta. Näitä juomia on vältettävä 15 minuutin ajan ennen pussin käyttöä.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nikotiinin pitoisuus elimistössä nostetaan tasolle, jolla tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä monet tupakan savun terveydelle haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois. Suurin osa nikotiinista imeytyy suun limakalvon kautta verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä huimausta, päänsärkyä, mahavaivoja sekä suun tai kurkun ärsytystä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 ºC. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

 

Suorakaiteen muotoinen, jauhetäytteinen pussi.

Hinta ja pakkaustiedot