Markkinoija

NICONOVUM

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tupakkariippuvuuden hoitoon nikotiininhimoa vähentämällä ja vieroitusoireita lievittämällä ja helpottamalla siten tupakoinnin lopettamista siihen motivoituneilla tupakoijilla tai tupakoinnin vähentämisen helpottamiseen tupakoijille, jotka eivät kykene lopettamaan tai eivät halua lopettaa tupakointia.

Ei alle 18-vuotiaille ilman terveydenhuollon ammattilaisen suositusta. Ei saa käyttää alle 12-vuotiaille.

Annostus

1-2 suihketta posken ja hampaiden väliin silloin, kun potilas tavallisesti polttaisi tai tuntee tupakanhimoa. Aluksi 1 suihke, muutaman min kuluessa voidaan ottaa toinen. Jos tarvitaan 2 suihketta, jatkossa jokaisella annostelukerralla voidaan ottaa 2 suihketta. Yleinen annos: 1-2 suihketta 30-60 minuutin välein. Korkeintaan 4 suihketta tunnissa. Korkeintaan kaksi suihketta samalla annostelukerralla. Korkeintaan 64 suihketta vuorokaudesa (4 suihketta tunnissa 16 tunnin aikana). Sumutetta annosteltaessa ei pidä syödä eikä juoda. Käyttäytymisterapeutin neuvonta ja tuki parantavat yleensä tupakoinnin lopettamisen onnistumisen mahdollisuuksia.

Lääkkeen ottaminen

Sumutetta käytettäessä ei tulisi syödä eikä juoda. Säilytettävä poissa lasten näkyviltä ja ulottuvilta. Ei saa joutua silmiin. Ei saa jättää lasten ulottuville tai näkyville myrkytysriskin takia.

Vaikutustapa

Lääkkeen sisältämä nikotiini sitoutuu aivoissa nikotiinille herkkiin reseptoreihin ja vähentää siten nikotiininhimoa ilman, että aiheutuu tupakan polttamisesta koituvia terveyshaittoja.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, hikka, nielun ärsytys ja pahoinvointi. Joskus saattaa esiintyä myös yliherkkyyttä, makuhäiriöitä, suun tuntohäiriöitä, vatsakipua, suun kuivumista, ripulia, ruoansulatushäiriöitä, ilmavaivoja, syljen liikaeritystä, suutulehdusta, oksentelua, polttavaa tunnetta tai väsymystä.

Raskaus ja imetys

Raskaana ollessa ei saisi tupakoida eikä käyttää nikotiinikorvaushoitoa. Mitä aiemmin lopettaminen onnistuu, sen parempi; lopettaminen tulisi tehdä ilman korvaushoitoa. Tupakoinnin jatkamisen riskit voivat olla suuremmat sikiölle kuin korvaushoidon käytön riskit. Käyttöä ei saa aloittaa raskauden aikana keskustelematta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Lääkkeen käyttöä on vältettävä imetyksen aikana. Korvaushoidon voi aloittaa vain terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta. Annos otetaan heti imetyksen jälkeen ja seuraavaan imetykseen tulisi olla vähintään 2 tuntia.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Kirkas liuos, joka tuoksuu hieman piparmintulta.

Hinta ja pakkaustiedot