Markkinoija

KRKA

Vaikuttava aine

sitagliptiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 eli tavallisesti aikuisiässä puhkeavan diabeteksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan ruokailusta riippumatta. Jos annos unohtuu ottaa, se on otettava heti muistettaessa. Samana päivänä ei pidä ottaa kaksinkertaista annosta.

Vaikutustapa

Sitagliptiini kuuluu DPP-4-estäjiksi (dipeptidyylipeptidaasi 4:n estäjiksi) kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Sitagliptiini lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee veren kohonnutta sokeri- eli glukoosipitoisuutta. Lisäksi se vähentää glukagoni-nimisen hormonin eritystä haimasta. Tämä vähentää maksassa tapahtuvaa glukoosin syntyä ja sen kulkeutumista verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä ja verensokerin liiallista laskua yhteiskäytössä muiden diabeteslääkeiden kanssa. Lääke voi aiheuttaa haimatulehdusta, jonka oire on jatkuva, kova vatsakipu. Mahdolliset huimaus, uneliaisuus ja verensokerin liiallinen lasku voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.
Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Sitagliptin Krka 25 mg kalvopäällysteiset tabletit
Vaaleanpunainen, pyöreä, hieman kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä K25 (halkaisija noin 7 mm, paksuus 2,0–3,2 mm).

Sitagliptin Krka 50 mg kalvopäällysteiset tabletit
Vaalean oranssi, pyöreä, hieman kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella jakouurre. Jakouurteen toisella puolella on merkintä K ja toisella puolella merkintä 50 (halkaisija noin 9 mm, paksuus 2,8–3,8 mm).
Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Sitagliptin Krka 100 mg kalvopäällysteiset tabletit
Ruskeanoranssi, pyöreä, hieman kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella jakouurre. Jakouurteen toisella puolella on merkintä K ja toisella puolella merkintä 100 (halkaisija noin 11 mm, paksuus 3,3–4,5 mm).
Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot