Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

sitagliptiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 eli tavallisesti aikuisiässä puhkeavan diabeteksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan ruokailusta riippumatta. Jos annos unohtuu ottaa, se on otettava heti muistettaessa. Samana päivänä ei pidä ottaa kaksinkertaista annosta.

Vaikutustapa

Sitagliptiini kuuluu DPP-4-estäjiksi (dipeptidyylipeptidaasi 4:n estäjiksi) kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Sitagliptiini lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee veren kohonnutta sokeri- eli glukoosipitoisuutta. Lisäksi se vähentää glukagoni-nimisen hormonin eritystä haimasta. Tämä vähentää maksassa tapahtuvaa glukoosin syntyä ja sen kulkeutumista verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä päänsärkyä ja verensokerin liiallista laskua yhteiskäytössä muiden diabeteslääkeiden kanssa. Lääke voi aiheuttaa haimatulehdusta, jonka oire on jatkuva, kova vatsakipu. Mahdolliset huimaus, uneliaisuus ja verensokerin liiallinen lasku voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Sitagliptin Orion 25 mg: Vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti; halkaisija noin 6 mm.

Sitagliptin Orion 50 mg: Vaaleanoranssi, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on jakouurre yhdellä puolella ja toisella puolella merkintä ”50”; halkaisija noin 8 mm. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Sitagliptin Orion 100 mg: Vaaleanruskea, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jossa on jakouurre yhdellä puolella ja toisella puolella merkintä ”100”; halkaisija noin 10 mm. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot