Markkinoija

BAVARIAN NORDIC

Vaikuttava aine

puutiaisaivotulehdusvirus

Käyttötarkoitus

Encepur on rokote, jolla suojaudutaan puutiaisaivotulehdusta eli Kumlingen tautia vastaan. Rokotus voidaan antaa vähintään 1-vuotiaille. Rokote on tarkoitettu erityisesti niille, jotka asuvat vakituisesti tai oleskelevat tilapäisesti alueella, jossa infektiota esiintyy. Suomessa esiintyy tautitapauksia eniten Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Annostus

Perusrokotus otetaan yleensä kolmena annoksena, eli ensimmäisestä rokotuksesta 1-3 kuukauden jälkeen toinen ja siitä 9-12 kuukauden kuluttua kolmas. Tarvittaessa erityisen nopeaa immuniteettia voidaan rokotteet ottaa kolmen viikon sisällä. Jatkossa tarvitaan yksi tehosteannos 3-5 vuoden välein.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja pistää rokotteen tavallisimmin olkavarren lihakseen tai pakaraan.

Vaikutustapa

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaa TBE-virus, joka leviää punkin pureman välityksellä. Rokote synnyttää elimistössä vasta-ainemuodostuksen kyseiselle virukselle. Muihin punkin levittämiin sairauksiin, kuten borrelioosiin, rokote ei tehoa.

Haittavaikutukset

Rokotuksen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, uneliaisuus, lihassärky, pistoskohdan kipu ja kuume. Joskus saattaa esiintyä myös pahoinvointia, lihas- ja nivelsärkyä, influenssan kaltaisia oireita ja yleistä sairaudentunnetta.

Lateksille herkkien potilaiden tulee keskustella rokotteen ottamisesta lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee rokotuksen antamisen raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C–8 °C). Herkkä valolle.
Ei saa jäätyä. Jäätynyttä rokotetta ei saa käyttää.

Rokote on käytettävä heti pakkauksen avaamisen jälkeen.

Ulkonäkö

Valkeahko, samea injektioneste, suspensio esitäytetyssä ruiskussa.

Hinta ja pakkaustiedot