Markkinoija

VITABALANS

Vaikuttava aine

flukonatsoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään sienten aiheuttamien infektioiden hoitoon. Näitä voi esiintyä suun, nielun tai emättimen limakalvoilla, iholla, kynsissä, sisäelimissä tai muualla elimistössä. Yleinen tulehduksia aiheuttava sieni on Candida-hiivasieni, joka aiheuttaa mm. emätintulehduksia. Itsehoidossa lääkettä käytetään vain emättimen hiivatulehduksen hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee suuresti infektion tyypin ja laajuuden mukaan.

Itsehoidossa yksi 150 mg:n tabletti kerta-annoksena hiivasienen aiheuttaman emätintulehduksen hoitoon naisille, joilla on aikaisemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli niellään kokonaisena aterioinnista riippumatta. Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on sovittava lääkärin kanssa. Jos ilmenee vakavaan maksasairauteen viittaavia oireita, potilaan tulee heti lopettaa flukonatsoli-hoito ja hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Vaikutustapa

Flukonatsoli haittaa sienten aineenvaihduntaa ja auttaa siten elimistöä selviytymään niiden aiheuttamista tulehduksista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, ihottuma, pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Joskus pitkäaikaisen hoidon yhteydessä maksa-arvot voivat nousta, mutta useimmissa tapauksissa tilanne korjaantuu hoidon loputtua.

Flukonatsolilla voi olla yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana vain jos hoito on äidin terveyden kannalta välttämätön. Pitkäaikaisen hoidon aikana ei saa imettää. Kerta-annos ei estä imetystä.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25°C).

Ulkonäkö

Valkoinen, kapselinmuotinen kupera tabletti, jossa jakouurre toisella puolella. Tabletin leveys 7,5 mm, pituus 18 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot