Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

niraparibi, abirateroni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään levinneen eturauhassyövän hoitoon yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina vesilasillisen kanssa. Niitä ei saa jakaa, murskata eikä pureskella. Tabletit tulee ottaa tyhjään mahaan eli vähintään kaksi tuntia ruokailun jälkeen. Ruokaa ei saa syödä vähintään tuntiin tablettien ottamisen jälkeen.

Vaikutustapa

Niraparibi on PARP:n estäjä eli se estää poly-ADP-riboosipolymeraasi (PARP) ‑nimisen entsyymin toimintaa. Kun PARP:n toiminta estyy, syöpäsolut eivät voi korjata DNA:taan. Tällöin kasvainsolu kuolee, mikä auttaa syövän saamista hallintaan. Abirateroni estää testosteronin muodostumista elimistössä, mikä voi hidastaa eturauhassyövän kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat virtsatieinfektio, verenpaineen kohoaminen, ummetus, pahoinvointi, oksentelu, ruokahalun heikentyminen, painonlasku, unettomuus, huimaus, hengenahdistus, selkä-ja nivelkipu, uupumus, voimattomuus, luunmurtumien riskin kasvu sekä muutokset laboratorioarvoissa. Joskus saattaa esiintyä myös muita tulehduksia tai mahavaivoja, suun kuivumista, sydänhäiriöitä, ihottumaa, masennusta, ahdistuneisuutta, päänsärkyä, yskää, keuhkojen veritulppia, lihaskipua, turvotuksia tai veren ilmaantumista virtsaan. Mahdolliset voimattomuus, uupumus, huimaus ja keskittymisvaikeudet voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääke ei ole tarkoitettu naisille. Sitä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Hoidon aikana ja neljän kuukauden ajan hoidon loppumisen jälkeen on käytettävä kondomia sukupuoliyhteydessä raskaana olevan naisen kanssa. Kondomia ja toista tehokasta ehkäisymenetelmää on käytettävä sukupuoliyhteydessä naisen, joka saattaa tulla raskaaksi, kanssa hoidon aikana ja neljän kuukauden ajan hoidon loppumisen jälkeen.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Akeega 50 mg/500 mg kalvopäällysteiset tabletit
Kellertävän oransseja tai kellertävän ruskeita, soikeita, kalvopäällysteisiä tabletteja (22 mm x 11 mm), joiden toiselle puolelle on kaiverrettu ”N 50 A” ja joiden toisella puolella ei ole merkintöjä.

Akeega 100 mg/500 mg kalvopäällysteiset tabletit
Oransseja, soikeita, kalvopäällysteisiä tabletteja (22 mm x 11 mm), joiden toiselle puolelle on kaiverrettu ”N 100 A” ja joiden toisella puolella ei ole merkintöjä.

Hinta ja pakkaustiedot