Etusivu » Karttakieli

Karttakieli

Lääkärikirja Duodecim
19.2.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Karttakieli (lingua geographica) on hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen vaiva, jota on 2–3 %:lla väestöstä. Sitä esiintyy lapsilla ja aikuisilla, kaksi kertaa yleisemmin naisilla kuin miehillä, ja se on useimmiten oireeton. Karttakieleen saattaa olla perinnöllinen alttius, ja se liittyy joskus muihin sairauksiin, kuten psoriaasiin (ks. «Psoriaasi»1), Reiterin tautiin (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus (reaktiivinen artriitti)»2), astmaan (ks. «Astma»3) tai atopiaan (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»4). Myös stressi voi pahentaa oireita.

Oireet

Kielen yläpinnalle ja reunoihin tulee karttamaisesti punoittavia alueita, joista kielen nukka häviää. Nämä paljaat alueet muistuttavat haavapintoja (ks. kuva «Karttakieli»1). ”Kartta” muuttuu jatkuvasti, jopa päivittäin. Henkilöillä, joilla on uurrekieli (lingua plicata; ks. kuva «Uurrekieli»2), karttakieli on yleisempää kuin muilla. Uurrekieli ei ole sairaus vaan viaton kielen rakenteen poikkeama. Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta happamat juomat, alkoholi, voimakkaat mausteet ja tupakanpoltto voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä.

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittää yleensä vilkaisu suuhun ja tieto oireen pitkästä kestosta ja muutosten vaihtuvasta sijainnista. Joskus voi olla tarpeen ottaa koepala.

Itsehoito

Karttakieltä ei tarvitse hoitaa, eikä siihen ole käytettävissäkään tepsiviä itsehoitokeinoja.

Milloin lääkäriin?

Jos karttakieli vaikuttaa liittyvän johonkin edellä mainittuun tautiin, on muutosta hyvä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Perustaudin hoito voi vaikuttaa myös karttakielen oireiluun.

Ehkäisy

Ärsyttävien aineiden välttäminen ja tupakoinnin lopettaminen vähentävät kirvelyä mutta eivät poista itse tautia. Sitä ei voi tiettävästi muutenkaan ehkäistä.

Katso myös artikkeli «Kielen oireita ja sairauksia»5.

Käytettyjä lähteitä

Kelsch RD. Geographic tongue. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1078465-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 14.5.2018.

Saves O, Kullaa A, Salo T. Mitä kieli kertoo terveydestä? Duodecim 2019;135(15):1345-53 «/xmedia/duo/duo15047.pdf»2.