Terveystarkastus ei ole tarpeellinen lyhyen matkan jälkeen, jos matkan aikana ei ole ilmaantunut oireita.

Mikäli on vähääkään aihetta epäillä HIV-tartunnan mahdollisuutta, tulisi ulkomaanmatkan jälkeen käydä HIV-testissä. HIV-testi on luotettava viimeistään kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunta-ajankohdasta. Myös muut seksitaudit tulee sulkea pois itämisajan jälkeen.

Terveystarkastus saattaa olla joskus aiheellinen pitkäaikaisen ulkomailla oleskelun jälkeen, erityisesti trooppiselta alueelta palattua.

Matkasta on aiheellista kertoa, vaikka matkailija joutuisi kääntymään lääkärin puoleen kuukausiakin matkansa jälkeen. Aina matkailija ei itse muista ottaa esille matkustamistaan; terveydenhoitohenkilöstön tulisi aina kysyä matkustusanamneesi. Matkasta on syytä mainita myös, jos luovuttaa verta tropiikkiin suuntautuneen matkan jälkeen. Lisätietoa löytyy veripalvelun sivuilta .

Hoitohenkilökunnalle tulee erityisesti mainita oleskelusta malaria-alueella, käytetystä estolääkityksestä, hyönteisten pistoista tai eläimen puremista. Tärkeää on myös kertoa matkan aikana saadusta lääkityksestä, mahdollisesta sairaalahoidosta, tehdyistä kirurgisista toimenpiteistä tai lääkärin puoleen kääntymisestä vakavan tapaturman vuoksi.