Etusivu » Aivotärähdys lapsella

Aivotärähdys lapsella

Lääkärikirja Duodecim
7.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Syyt ja oireet

Lapsi voi saada aivotärähdyksen (lat. concussio), jos hän kaatuu, putoaa tai muuten lyö päänsä kovaa alustaa vasten. Aivotärähdykseksi kutsutaan tilaa, jossa tapaturmainen tajuttomuus kestää alle puoli tuntia. Päävammat ovat lapsuudessa melko yleisiä ja aiheuttavat harvoin vakavia seuraamuksia. Vuosittain viisi lasta tuhannesta lyö päänsä niin, että tajunta katoaa ainakin hetkeksi. Joustavat kallon luut antavat erityisesti pienillä lapsilla sen verran periksi, että merkittävää murtumaa ei useimmiten synny. Myöskään aivokudoksen vaurioitumista ei tapahdu.

Aivotärähdyksen oireita ovat tapaturman jälkeinen päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu. Lapsi ei usein myöskään muista tapaturmaa, mutta edeltävät tapahtumat ja tapaturman jälkeinen aika ovat muistissa. Muita oireita ovat huimaus, tasapainohäiriöt, näköhäiriöt, puheen puuroutuminen, raajojen tunnottomuus, mielialan vaihtelut, uneliaisuus ja huono keskittyminen.

Itsehoito

Lievä aivotärähdys ei vaadi hoitoa, vaan lapsi saa elellä ja leikkiä normaalisti. Päänsärkyyn voidaan käyttää kipulääkkeitä, mieluiten parasetamolia. Lapsen tilaa tulee kuitenkin seurata kotona. Jos tapaturma sattuu illalla, lapsi on syytä herättää yön aikana pari kertaa voinnin tarkistamiseksi. Viimemainitun ohjeen suhteen käsitykset kuitenkin vaihtelevat: osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että pitkä ja hyvä yöuni on tärkeää eikä useita herätyksiä tarvita.

Milloin hoitoon

Jos lapsi on vamman yhteydessä ollut tajuton tai tapaturman jälkeiset oireet ovat voimakkaita, on syytä ottaa yhteys hoitoyksikköön. Näin on tehtävä myös, jos lapselle ilmaantuu tapaturman jälkeen sekavuutta tai tajunnan hämärtymistä. Oireiden selvittelyn ja lääkärin tutkimuksen lisäksi pään luista otetaan usein röntgenkuva ja lapsen vointia seurataan, mikä voi edellyttää lapsen ottamista sairaalan vuodeosastolle. Tutkimuksilla ja seurannalla poissuljetaan hidas aivoverenvuoto, joka on lasten päävammoissa harvinainen. Aivotärähdys on kuitenkin valtaosalla niin lievä, että sairaalaseurantaa ei tarvita. Merkittävän aivotärähdyksen jälkeen sekä fyysistä että henkistä lepoa pidetään kuitenkin tärkeänä. Jos tapaturma on sattunut urheilussa, jo pelkkä aivotärähdyksen epäily edellyttää urheilusuorituksen keskeyttämistä, eikä urheilemista saa jatkaa saman vuorokauden aikana. Aivotärähdyksestä toipuminen kestää yleensä runsaan viikon, ja urheiluun tule palata vähitellen sen jälkeen rasitusta lisäämällä. Valtaosalle ei aivotärähdyksestä jää haitallisia seuraamuksia.

Ehkäisy

Pienten lasten suojeleminen putoamiselta on tärkeää. Kypärän käyttö pyöräilyn, laskettelun, lautailun ja jääkiekon yhteydessä on isoilla lapsilla ja nuorilla niin ikään keskeinen ehkäisykeino. Erityisesti jääkiekossa ja amerikkalaisessa jalkapallossa on havaittu, että päähän kohdistuvat taklaukset saattavat joissain tapauksissa aiheuttaa pysyviäkin häiriöitä, ja niiden ehkäiseminen ja pään suojaaminen on siten tärkeää.

Lisää tietoa aivotärähdyksestä ja sen hoidosta

Lääkärikirja Duodecim: ks. «Aivotärähdys ja pään vammat (aikuiset)»1.

Käytettyjä lähteitä

Lindsberg P. Aivot taklauksen kohteena. Duodecim 2014;130(2):121-32 «/xmedia/duo/duo11448.pdf»1

Luoto T, Hokkanen L, Vartiainen M, Hänninen T, Tuominen M, Parkkari J ja Öhman J. Aivotärähdys urheilussa. Suomen Lääkärilehti 2014;69(14):1055-61.