Etusivu » Hakutulokset » Aftat ja suun pienet haavaumat

Aftat ja suun pienet haavaumat

Lääkärikirja Duodecim
7.7.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Suun kipeitä haavaumia, jotka uusiutuvat vaihtelevin väliajoin ja parantuvat 1–4 viikossa itsekseen, sanotaan aftoiksi (ks. kuva «Aftahaava huulessa»1). Niitä on ainakin yhdellä viidesosalla väestöstä, useammin lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla. Aftojen ilmaantuminen on usein sukutaipumus. Tytöillä ne oireilevat tavallisesti kuukautiskierron lopussa. Toistuvat aftat voivat liittyä tulehdukselliseen suolistosairauteen Crohnin tautiin ja keliakiaan. Jotkut tutkijat pitävät aftojen syynä myös natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja (tavallisia markettien tahnoja), mutta vahvistusta asialle ei ole saatu. Henkinen stressi voi laukaista aftapuuskan. Ruumiillinen rasitus ei sitä tee. Myöhäisen nukkumaanmenon on todettu lisäävän aftaongelmaa. Raudan, foolihapon ja vitamiini B:n puute voivat lisätä aftojen ilmaantumista.

Oireet

Aftoja on kolmea päätyyppiä.

  1. Yleisimmässä muodossa haavaumia (ks. kuva «Aftahaava huulessa»1) on yleensä 1–6. Haavaumat ovat läpimitaltaan 2–6 mm. Ne sijaitsevat huulten sisäpinnoilla, poskien limakalvoilla, suupohjassa ja kielen alapinnalla. Ne parantuvat 1,5 viikossa. Haavoista ei jää arpia. Ne voivat toistua 1–4 kuukauden välein.
  2. Toisessa aftamuodossa haavat ovat suuria, 1–2 cm läpimitaltaan, ja niitä on yleensä vain muutama. Haavauman pohjalla on harmaa kate, reunat ovat vihaisen punaiset ja kohoavat muusta limakalvosta jonkin verran. Särky ja kipu voi olla kovaa. Haavaumat reagoivat kuumaan ja kylmään sekä happamaan tai voimakkaasti maustettuun ruokaan. Niiden parantuminen vie yleensä 2–4 viikkoa ja voi jättää arven.
  3. Harvinaisimmassa muodossa pieniä 1–2 mm:n läpimittaisia haavaumia on kymmeniä, ne voivat yhdistyä laajemmiksi haavoiksi, ovat hyvin kivuliaita ja toistuvat usein.

Taudin toteaminen

Herpes-epäilyissä aftasta otetaan pumpulitikulla näyte, josta virus voidaan osoittaa. Muut tutkimukset tehdään tapauskohtaisesti.

Itsehoito

Aktiivissa vaiheessa kannattaa suuta huuhdella klooriheksidiiniliuoksella , jota saa apteekista reseptittä. Sitä ei kuitenkaan saisi käyttää alle 12-vuotiaille neuvottelematta ensin lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Kipulääkkeistä on apua aftasärkyyn. Itsehoitoon soveltuvat myös kortisonia sisältävät, reseptittä saatavat suun limakalvolle kiinnitettävät tabletit, jotka sopivat yli 6-vuotiaan potilaan hoitoon. Tabletti liimautuu aftahaavauman päälle ja nopeuttaa sen häviämistä. Hoitoaika on korkeintaan 7 päivää yhteen mittaan.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin kannattaa mennä, kun aftat vaikeuttavat syömistä tai puhumista tai kipu ei lievene käsikaupassa myytävillä kipulääkkeillä. Yksittäisiä aftoja hoidetaan muun muassa kortisoni- tai takrolimuusivoiteella. Syöntiä helpotetaan tarvittaessa puuduttamalla suu puudutegeelillä. Vakiintunutta hoitoa aftoihin ei toistaiseksi ole kuitenkaan käytettävissä.

Ehkäisy

Aftojen uusiutumisen estämiseksi ei ole tehtävissä juuri mitään. Aika on paras parantaja, sillä vuosien kuluessa aftapuuskat harventuvat, kunnes loppuvat kokonaan. Natriumlauryylisulfaattia sisältämättömiä hammastahnoja saa apteekista. Niitä kannattaa kokeilla, jos epäilee tavallisten hammastahnojen aiheuttavan aftoja.

Käytettyjä lähteitä

Salo T, Siponen M. Suun limakalvon haavaumat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 4.7.2016.

Thoppay JR. Aphthous ulcers. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/867080-overview»1. Päivitetty 24.4.2018.

Brocklehurst P, Tickle M, Glenny AM, ym. Systemic interventions for recurrent aphthous stomatitis (mouth ulcers). Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;9:CD005411 «https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22972085»2

Ma R, et al. Effect of bedtime on recurrent aphthous stomatitis in college students. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2015;119(2):196–201 «https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25577415»3.