Etusivu » Karttakieli

Karttakieli

Lääkärikirja Duodecim
15.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Karttakieli (lingua geographica) on hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen vaiva, jota on 2–3 %:lla väestöstä. Sitä esiintyy lapsilla ja aikuisilla, kaksi kertaa yleisemmin naisilla kuin miehillä. Tavallisesti siihen ei löydy syytä, mutta joskus se liittyy psoriaasiin (ks. «Psoriaasi»1), Reiterin tautiin (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»2), astmaan (ks. «Astma»3) tai atopiaan (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»4). Siihen saattaa olla perinnöllinen alttius.

Oireet

Kielen yläpinnalle ja reunoihin tulee karttamaisesti alueita, joista kielen nukka häviää. Nämä kaljut alueet muistuttavat haavapintoja (ks. kuva «Karttakieli»1). ”Kartta” muuttuu jatkuvasti, jopa päivittäin. Henkilöt, joilla on uurrekieli (lingua plicata; ks. kuva «Uurrekieli»2), karttakieli on yleisempää kuin muilla. Uurrekieli ei ole sairaus vaan viaton kielen rakenteen poikkeama. Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta happamat juomat, alkoholi, voimakkaat mausteet ja tupakanpoltto voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä.

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittää vilkaisu suuhun ja varmistuminen siitä, ettei leuan alla tai kaulassa ole suurentuneita imusolmukkeita.

Itsehoito

Karttakieltä ei tarvitse hoitaa, eikä siihen ole käytettävissäkään tepsiviä itsehoitokeinoja.

Milloin lääkäriin?

Jos karttakieli vaikuttaa liittyvän johonkin edellä mainittuun tautiin tai niiden hoitoon, on muutosta hyvä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Sitä voidaan tarvittaessa hoitaa kortisonivoiteilla tai -liuoksilla.

Ehkäisy

Ärsyttävien aineiden ja alkoholin välttäminen ja tupakoinnin lopettaminen vähentävät kirvelyä mutta eivät poista itse tautia. Sitä ei voi tiettävästi muutenkaan ehkäistä.

Katso myös «»5.

Käytettyjä lähteitä

Kelsch RD. Geographic tongue. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1078465-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 14.5.2018.