Etusivu » Punasarveistuma

Punasarveistuma

Lääkärikirja Duodecim
18.3.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Punasarveistuma (pityriasis rubra pilaris, PRP) on melko harvinainen ihotauti, josta erotetaan useita eri muotoja. Useimmat tapaukset ovat yksittäisiä, joiden syytä tai syntytapaa ei tunneta. Pienessä osassa taustalla on perinnöllinen taipumus ja joskus HIV-infektio. Punasarveistumaa on yhtä lailla molemmilla sukupuolilla ja sitä esiintyy lapsilla ja aikuisilla. Rasvaiset ja pehmentävät perusvoiteet riittävät yleensä hoidoksi.

Aikuisten punasarveistuma

Useampi kuin joka toinen punasarveistuma on aikuisten ”klassinen” punasarveistuma. Taudin kehitys on nopea. Ensin ilmestyy päänahkaan, vartalolle ja raajoihin lohenpunaisia saarekkeita, joissa karvatuppien suut ovat korostuneet (kuva «Punasarveistuma (pityriasis rubra) rinnassa»1). Saarekkeet leviävät nopeasti kattamaan lähes koko ihon erytrodermiaksi, punaihoksi. Siellä täällä on normaalin ihon saarekkeita. Kämmenien ja jalkapohjien iho paksuuntuu ja muuttuu muun ihon tavoin lohenpunaiseksi keratodermiaksi (ks. «Paksu iho kämmenissä ja jalkapohjissa (keratodermia, keratoderma, hyperkeratoosi)»1). Myös kasvojen ihon sarveiskerros paksuuntuu. Kutina on kohtalaista tai kovaa.

Diagnoosin voi tehdä ihottuman ulkonäön perusteella, mutta usein ihosta otetaan myös koepala. Verikokeissa ei paljastu mitään erikoista. Ennuste on hyvä eli noin 80 % tämän tyypin tapauksista parantuu itsekseen kolmessa vuodessa. Vaikeiden oireiden lievittämiseen käytetään muun muassa A-vitamiinijohdannaista, asitretiinia, tai immunosuppressiivisia lääkehoitoja.

Noin kymmenesosa aikuisten punasarveistumista luokitellaan epätyypillisiksi. Ihottumassa on sekä iktyoosien (”kalansuomutauti”; ks. «Tavallinen iktyoosi (ichthyosis vulgaris)»2) että ekseemoiden (ks. «Ihottuma»3) piirteitä. Myös hiustenlähtö on tavallista. Tauti on krooninen.

Lasten punasarveistuma

Noin 10 % kaikista punasarveistumista on lapsilla. Tauti alkaa tavallisesti alle kaksivuotiaana, ja siinä nähdään samanlaisia lohenpunaisia, näppyläisesti sarveistuneita saarekkeita kuin aikuisten ”klassisessa” taudissa (kuva «Punasarveistuma (pityriasis rubra) lapsella»2). Punasarveistuma häviää yleensä vuoden sisällä.

Nuorten punasarveistuma

Noin neljännes tautitapauksista on nuorten paikallista punasarveistumaa. Kyynärpäihin ja polviin ilmestyy yleensä esimurrosiässä tarkkarajaiset, usein kiilamaiset, näppyläisesti sarveistuneet läiskät (kuva «Punasarveistuma kyynärpäässä»3). Muutokset säilyvät vuosia, joillakin koko loppuelämän. (kuva «Punasarveistuma polvessa»4).

Nuorilla esiintyy joskus epätyypillistä punasarveistumaa, johon liittyy kämmenien ja jalkapohjien ihon paksuuntuminen. Tämä tautimuoto on usein perinnöllinen.

HIV-infektioon liittyvä punasarveistuma

HIV-infektioon voi liittyä aknetyyppisiä näppylöitä sekä karvatuppien aukkojen sarveistumista.

Käytettyjä lähteitä

Shenefelt PD. Pityriasis rubra pilaris. eMedicine «https://reference.medscape.com/article/1107742-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 5.5.2018.