Etusivu » Hampaiston kehityshäiriöt

Hampaiston kehityshäiriöt

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Hampaiden kehityshäiriöitä voi olla yhdessä tai useammassa hampaassa. Hampaan kehityshäiriö voi ilmetä joko hampaan värimuutoksina (aina valkoisesta ruskeaan asti) tai pinnan epämuotoisuutena. Tärkeintä hampaan kehityshäiriön muodostumisessa on ajankohta, jolloin lapsi on altistunut kehityshäiriön aiheuttajalle (ks. «Hampaiden rakenne ja kehittyminen»1 ja «Sikiön suun terveys sekä suun ja hampaiston kehittyminen»2).

Hampaiston kehityshäiriöiden syyt voivat olla geneettisiä tai ympäristötekijöistä johtuvia. Liiallinen fluorin saanti hampaan kehitysvaiheessa on melko yleinen syy hampaan kiilteen värihäiriöihin (fluoroosiin; kuva «Fluoroosi»1). Muita kehityshäiriöiden syitä voivat olla keliakia, riisitauti sekä maksan, munuaisten, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen toimintahäiriöt tai säde- ja solunsalpaajahoito.

Lisäksi jotkin lääkeaineet (tetrasykliinit) tai kemikaalit (dioksiinit) voivat olla yhteydessä hampaan kehityshäiriöihin. Myös maitohampaan sisäänpainuminen tapaturman seurauksena tai pitkäaikainen tulehdus voi vaurioittaa pysyvän hampaan kehitystä. Kehityshäiriöt voivat myös liittyä erilaisiin oireyhtymiin tai sairauksiin, esimerkiksi keliakiaan (kuva «Keliakian aiheuttamat kiillevauriot»2).