Esimerkki hoitotahdosta, jonka laatinut 49-vuotias lastenlääkäri

Hoitotahto

Mikäli jonain päivänä olen sellaisessa tilassa, etten voi ilmaista omaa tahtoani, haluan näin edeltä käsin ilmaista miten haluan itseäni hoidettavan:

  1. Jos jostain syystä, traumasta, sairaudesta tms. johtuen menetän ennakoimattomasti tajuntani, tila pitkittyy eikä siinä ole nähtävissä toiveita paranemisesta, ei elämääni pidä yrittää pitkittää missään muodossa. Tämä merkitsee sitä, että mikäli en pysty nielemään, minua ei pidä ruokkia syöttöletkun kautta, ei myöskään suonensisäisellä nesteytyksellä. Suonensisäistä reittiä voi käyttää tarvittavaan ja riittävään kivun hoitoon. Antimikrobihoito suonen sisäisesti ei tällöin ole tarpeellista eikä suotavaa.
  2. Minua hoitavien asiantuntijoiden täytyy pystyä arvioimaan tilani itsenäisesti ja objektiivisesti. Läheiseni hädän tai oman ammattini arvostuksen ei pidä vääristää tätä arviota.
  3. On mahdollista, että vaikka olenkin hiljaa, voin silti kuulla. Toivon ympärilleni elämän ääniä ja musiikkia, mieluiten klassillista, rauhallista ja positiivista.
  4. Mikäli vain älylliset toimintani ovat heikentyneet niin paljon, että joudun toisten holhottavaksi, tahdon että elämästäni tehtäisiin niin mukava kuin suinkin. Ruoka saa olla hyvää, mausteista ja maukasta, se voi sisältää kolesterolia ja rasvaa (esim. suklaata ja kermaa). Alkoholipitoisista juomista saan päänsärkyä ja uni karkaa. Ympärilleni toivon kauniita, kirkkaita värejä ja rauhallista musiikkia, rakkaitteni kuvia ja omia asioitani.
  5. Edellämainitussa tilanteessa en halua itseäni elvytettävän.
  6. Elämäni sijaitsee sielussani, ei elimissäni. Mikäli mitä tahansa elintäni voidaan käyttää toisen ihmisen elämän auttamiseen, se voidaan minusta irrottaa ennen kuin minut irrotetaan erilaisista laitteista. Muuta syytä elämäni keinotekoiselle pitkittämiselle en voi löytää.
  7. Koska sieluni ei sijaitse elimissäni, jäljellä olevan maallisen tomumajan voi polttaa. Muistotilaisuuteni olkoon itseni ja elämäni näköinen, iloinen ja naurava, tunteita täynnä, silloinkin kun sydän ja sisin ovat olleet hajalla.
  8. Tämä tahdonilmaisuni on voimassa, mikäli en muuta ilmoita. Mikäli joskus olen tilanteessa, jossa hoitovaihtoehdot ovat vähissä mutta silti voin itse ottaa vastuun hoitoratkaisuista, teen sen silloin. Toivottomassa tilanteessa toivon pystyväni epätoivoisten yritysten sijasta nauttimaan elämän pienistä ja tärkeistä asioista niin paljon kuin se vain on mahdollista.