Hermopinne on hermoon kohdistuva puristus. Jalkaterän turvotus, ahdas kenkä, vamma tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. Joskus vaiva ilmenee raskauden aikana. Hermon pinnekohta on kipeä ja aristaa painettaessa tai puristettaessa.

Aiheuttajat

Päkiään kohdistuva kuormitus, varpaiden toistuva koukistaminen ja jalkateran etuosan leviäminen ovat yleisempiä syitä. Muita tekijöitä ovat korkeakorkoiset, kapeakärkiset ja puristavat kengät lisäävät päkiän kuormitusta (ks. Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen). Ammateissa, joissa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ääriasentoon koukistuneina, esimerkiksi mattoja asennettaessa, päkiät rasittuvat. Myös runsas liikunta, juoksu ja hypyt altistavat hermopinteen synnylle.

Vaivan taustalla voi olla myös vamma, joka muuttaa jalkaterän rakennetta, urheilijoilla leikkausarpeen kasvanut sidekudos tai mikrotrauma, neuropatia tai nivelrikko.

Tunnistaminen

Päkiässä on vihlovaa, tykyttävää ja polttavaa kipua. Lisäksi voi esiintyä puutumista, pistelyä, kuumotusta tai sähköiskuntapaista vihlontaa. Kipu esiintyy kolmannessa varvasvälissä ja yleisimmin keski-ikäisillä naisilla.

Rasitus pahentaa kipua, mutta myös rasituksen jälkeen voi esiintyä leposärkyä. Kipu saattaa olla niin voimakasta, että on pakko pysähtyä ja riisua kenkä. Kun jalkaterää hiukan hieroo ja venyttelee varpaita, kipu hellittää. Varvasväleissä voi ilmetä tunnottomuutta. Kipuilun jatkuminen voi johtaa liikkumisen vähentämiseen.

Ehkäisy ja hoito

Hoidon perustana ovat sopivankokoiset, leveälestiset ja matalakorkoiset kengät (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen). Usein hoidoksi riittää lepo, kylmähoito ja tarvittaessa tulehduskipulääke. Urheilijoiden on mahdollisesti vaihdettava juoksualustaa.

Joskus jäykkäpohjaisen kengän, esimerkiksi keinukengän (ks. Keinupohjaiset kengät) käytöstä on hyötyä.

Samat lihasharjoitteet kuin levinneen päkiän hoidossa edistävät jalkaterän asennon ja toimintojen säilymistä (ks. Spiraalidynamiikka jalkavoimistelun lähtökohtana).

Asiantuntijahoito

Pikapohjallisilla tai yksilöllisillä jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavilla pohjallisilla (ks. Jalkaterien toimintaa ohjaavat pohjalliset) tai varvasortoosilla (ks. Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet)) voidaan helpottaa kipua. Myös leikkaushoito on mahdollinen.