Tarsaalitunnelioireyhtymäksi sanotaan takimmaisen säärihermon (nervus tibialis posterior) puristustilaa. Säärihermo on puristuksessa säären sisäsyrjässä sisäkehräksen seudussa, takimmaisen säärilihaksen jännekanavan alueella.

Aiheuttajat

Hermo voi joutua puristukseen jalkaterän sisäkaaren romahdettua. Kantaluun kallistuminen ulospäin ja lattajalka altistavat oireyhtymälle. Tavallisin oireyhtymän aiheuttaja on vamma, kuten nilkan nyrjähdys, nilkkamurtuma tai nivelsidevamma (ks. Nilkan nyrjähdyksen omahoito ja Nilkan liikehallinnan harjoittaminen).

Painetta säärihermoon voi aiheuttaa myös rasvakasvain, hermon paksuntuminen tai tapaturman jälkeinen arpikudos ja turvotus. Joskus aiheuttajana on kihti tai nivelreuma.

Tunnistaminen

Oireyhtymän ensioire on kipu, joka voi alkaa äkillisesti urheilun rasitusvammana, esimerkiksi uuden lajin aloittamisen yhteydessä, tai pitkän seisomisen tai kävelyn jälkeen.

Tarsaalitunnelioireyhtymä aiheuttaa jalkaterän ja nilkan seudulle polttavaa kipua, joka voi säteillä varpaisiin, joskus myös sääreen. Lisäksi esiintyy tuntohäiriöitä jalkapohjassa, turvotusta nilkan sisäsyrjällä sekä jalkaterän lihasten heikkoutta, etenkin varpaiden koukistumisvajetta.

Kivut ovat voimakkaimpia kävellessä, pitkään seisottaessa ja urheiltaessa. Kivut voivat herättää yöllä ja pakottaa nousemaan jalkeille.

Hoito

Oireita aiheuttavaa rasitusta tulee vähentää. Kipualueelle hierotaan tulehduskipuvoidetta. Sopivan kokoiset ja jäykkäpohjaiset kengät ovat oleellinen osa hoitoa (ks. Kenkien vaikutukset jalkaterveyteen).

Kannattaa myös hankkia yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset (ks. Jalkaterien toimintaa ohjaavat pohjalliset), jotta nilkka pysyy oikeassa asennossa ja kantapään kuormitus hiukan ulkoreunalla. Syyn selvittämiseksi tulisi tutkia alaraajojen rakenteet ja toiminnot.

Myös kirurginen hoito on mahdollinen.