Säärikipujen yleinen aiheuttaja on lihasaitio-oireyhtymä ("penikkatauti"). Se on tiettyyn lihasryhmään kohdistuvan paineen lisääntymisen aiheuttama kiputila. Lihasaitiokipuja voi esiintyä säären etu-, sisä-, taka- ja ulkosivuilla. Hoitamattomana lihasaitio-oireyhtymä voi muuttua krooniseksi.

Aiheuttajat

Rasituksessa säären lihakset kasvavat kookkaammiksi kuin niitä ympäröivät sidekudospeitinkalvot (fasciat) sallivat. Lihasten levätessä tila riittää, mutta lihastyön aikana lukuisat pienet hiussuonet pyrkivät parantamaan verenkiertoa, jolloin lihasryhmä turpoaa ja paine lihasaitiossa kasvaa, minkä seurauksena verenkierto häiriintyy.

Lihasaition paine aiheuttaa kipua, joka tuntuu aluksi vain liikunnan jälkeen, myöhemmin jo liikunnan aikanakin. Pahentuessaan oireyhtymä aiheuttaa sääressä leposärkyä. Kipuilu voi kehittyä vähitellen liikuttaessa säännöllisesti tai äkillisesti pitkäkestoisessa rasituksessa.

Tunnistaminen

Lihasryhmä on kova ja tunnusteltaessa esiintyy arkuutta säären etu-sisäsivulla tai säären ulommalla reunalla. Kun nilkkaa ojennetaan, kipu pahenee. Varpaiden tunto saattaa heikentyä.

Ehkäisy ja hoito

Akuutissa vaiheessa raajaa pidetään levossa. Kylmäpakkaushoito ja kevyt hieronta helpottavat. Jatkossa lihaksia voi varovasti venytellä. Tarvittaessa otetaan tulehduskipulääkettä.

Kenkien tulee olla hyvin jalkoihin istuvat ja sallia normaalit jalkaterän liikkeet. Iskunvaimennusta ei saa olla liikaa, tarvittaessa voi käyttää iskunvaimennuspohjallisia. Kevytjalkineita voi kokeilla.

Kun oireita alkaa esiintyä, on maltettava pitää 2–3 viikon tauko liikunnassa. Liikunnan yhteydessä tulee huolehtia lihasten lämmittelystä ja venyttelystä.

Asiantuntijahoito

Alaraajojen hieronta laukaisee lihasjännityksiä. Vaivan pitkittyessä voi kokeilla sähkö-, kylmä- ja lämpöhoitoja. Myös leikkaushoito on mahdollinen, jos kyseessä kova tai krooninen kipu, jota muut hoidot eivät helpota.