Aikuisiän lattajalassa sisäkaari on madaltunut. Madaltumista aiheuttavat alaraajojen linjausmuutos ja lihasepätasapaino, jalkaterän kierteisen liikkeen puuttuminen, ylipaino sekä jatkuva seisominen. Taakkojen nostelu lisää sisäkaaren kuormitusta. Lattajalkaisuutta aiheuttavat myös neurologiset sairaudet, nivelreuma ja tapaturmat.

Oireet

Lattajalkaisuuteen liittyvä pehmytkudosten venyminen aiheuttaa kipua sisäkaaressa sekä nilkoissa ja jalat väsyvät. Keskeiset oireet ovat matala tai olematon sisäkaari, alaraajojen linjausvirhe, jalkaterän etuosan kääntyminen ulospäin kävellessä ja linttaan astuminen.

Hoito

Akuuttivaiheessa tulee välttää jalkojen kuormittamista. Kipua voi lievittää kylmähoidolla, myös tulehduskipulääkkeen käyttö voi olla tarpeen.

Kenkien tulisi olla kantaosastaan tukevat ja sopivan kokoiset (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen) Kävely jalkaterät suoraan eteenpäin vähentää sisäkaaren rasitusta.

Välittömästi kipuvaiheen jälkeen tulisi aloittaa alaraajojen ja jalkaterien lihastoimintoja tasapainottavat harjoitteet (ks. Alaraajojen lihaskunnon harjoittaminen) ja tasapainon parantaminen.

Asiantuntijahoito

Asiantuntija selvittää lattajalan kehittymisen syyn. Akuuttia kipua helpotetaan sisäkaareen teippauksella tai pikapohjallisilla. Yksilöllisen, jalkaterän toimintoja ohjaavan pohjallishoidon ja toiminnallisen harjoittelun tavoitteena on vähentää kipua ja vakauttaa jalkaterän sekä koko alaraajan toimintaa. Myös leikkaushoito on mahdollinen.