Kaarijalan (pes cavus) eli korkeakaarisen jalan tukipinta on pieni, vain päkiä ja kantapää. Se on matalakaarista jalkaa selvästi heikompi ja tekee kävelystä jäykkää. Se on lasten ja nuorten keskuudessa lisääntymässä. Syytä ei tiedetä. Joka viidennelle kaarijalka aiheuttaa kipuja.

Kaarijalka voi olla perinnöllinen, se voi kehittyä jalkaterän toimintojen poikkeamista tai liittyä johonkin neurologiseen sairauteen.

Tunnistaminen

Kaarijalka voi olla joustava, jäykkä tai yliliikkuva. Joustavan kaarijalan jalkapohjan jännekalvo venyy kuormittuessaan ja aiheuttaa kantakipua. Kaarijalassa jalkapohjan tukipinta on normaalia paljon pienempi; kantaluu kuormittuu usein vain ulkoreunalta, sisäkaari on korkea eikä se kuormitu lainkaan ja päkiässä kuormitus painottuu isovarpaan alueelle. Voimakkaan kaarijalan ulkoreuna ei kuormitu lainkaan.

Pieni tukipinta lisää kantapäähän ja jalkaterän etuosaan kohdistuvaa kuormitusta. Kaarijalassa esiintyy jalkaterän etuosan kiputiloja ja väsymistä, varpaiden taakse vetäytymistä ja vasaravarpaita, vaivaisenluuta sekä ihomuutoksia. Kun varpaat vetäytyvät koukkuun, päkiän iskuja vaimentava rasvapatja liukuu varpaiden alle ja päkiä aristaa.

Jäykän kaarijalan lihakset ovat ylijännittyneet (kohonnut lihastonus) ja jalkapohjan jännekalvo on kireä. Jalkaterän keskiosan luisten rakenteiden liikkuvuus on alentunut ja jalkaterän spiraalimainen liike puuttuu (ks. kuva Jalkaterän etu- ja takaosan välisen kierteiseen liikkeeseen (spiraali) vaikuttavia säären lihaksia).

Alaraajan ja jalkaterän heikentynyt iskunvaimennus lisää pohjelihasten kireyttä, alaraajojen väsymistä sekä polvien, lonkan ja lannerangan kipuja. Kävelyvaikeutta lisäävät päkiäkipu ja nilkan koukistusvajaus.

Omahoito

Joustava kaarijalka tarvitsee asentoa tukevat kengät. Jäykkä kaarijalka voi rentoutua käytettäessä normaalia kiertolöysempiä, iskunvaimennuskykyisiä kenkiä. Lesti voi olla kaareva.

Pitkä, säädettävä nauhoitus antaa tilaa korkealle jalkapöydälle. Monet voivat urheilukengistä tai iskuja vaimentavista pohjallisista. Lisäksi voi käyttää pehmustettuja sukkia, joissa on iskuja vaimentava kudos kantapään ja päkiän alueella.

Säännöllinen jalkaopohjien rasvaus ehkäisee ihomuutoksia. Jalkapohjan ja päkiän aluetta ja kiristynyttä jalkapohjan jännekalvoa hierotaan tennispallolla.

Asiantuntijahoito

Jos korkeakaarinen jalka kipuilee ja vaikeuttaa kävelyä, kannattaa mennä jalkaterapeutin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Hoitona on jalkavoimistelu ja alaraajojen linjausharjoitteet sekä yksilölliset, jalkaterien toimintoja ohjaavat pohjalliset ja nivelten passiivinen mobilisaatio. Vasaravarpaiden hoidossa voidaan käyttää yksilöllisiä varvasortooseja.