Rasvapatjan tehtävänä on suojella kantaluuta alustalta välittyviä iskuja vastaan. Sen rakenne alkaa surkastua 30 ikävuoden jälkeen. Surkastuminen voi olla syynä kantapään alueen kipuun. Joskus kivun taustalla voi olla kantaluun ja rasvapatjan välissä olevan limapussin tulehdus, joka voi johtua liiallisesta rasituksesta.

Aiheuttajat

Kantapäähän kohdistuvat tärähdykset esimerkiksi kovilla alustoilla käveltäessä rikkovat rasvapatjaa ja osittain siirtävät sen paikkaa. Rasvapatjassa tapahtuu myös rappeutumismuutoksia, jotka lisäävät sidekudoksen määrää. Kun joustamaton sidekudos ei vaimenna iskuja, kantapää kipeytyy.

Rasvapatjoissa tapahtuneiden muutosten taustalla voi olla myös jokin reumasairaus tai paikallisesti annetun kortisonihoidon vaikutuksesta kehittynyt rasvapatjan tuhoutuminen.

Tunnistaminen

Kulmikkaaksi muuttunut kantapään muoto kertoo rasvapatjan surkastumisesta. Kipu voi olla yhtämittainen kävellessä ja seistessä, mutta se helpottuu levossa. Monet tekijät voivat altistaa kivulle, kuten sopimattomat kengät, ylipaino, nopea painon nousu ja jalkaterän toimintapoikkeama.

Hoito

Kipua voi helpottaa kylmäpakkauksella ja pitämällä raajaa levossa. Akuuttivaiheen hoidossa on apua tulehduskipulääkkeistä. Ensivaiheessa on tärkeää siirtyä iskuavaimentavien kenkien, sukkien ja pohjallisten (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset, Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus) käyttöön.

Silikonista valmistettu kantapehmuste tai kantapään pehmytkudoksia kävelyn aikana pyöreäksi puristava kantakuppi on tavallisin hoito. Pehmusteet ja kantakupit vähentävät kantaiskussa syntyvää voimaa ja lievittävät näin kipua.

Jos käytössä on ollut kantapäästä liian lyhyitä tai kapeita sandaaleita tai pistokkaita, niiden käyttö on lopetettava.

Asiantuntijahoito

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti tutkii alaraajojen toiminnot. Hoitomahdollisuuksina ovat yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset, kylmä-, lämpö-, laser- tai sähköhoito, alaraajojen venytysharjoitteet, kantakupit ja teippaus.