Kantakipu, "keski-iän syndrooma", on nykyään yleisin jalkakipu. Kantakipuja voi esiintyä jalkapohjassa, kantapään sisä- tai ulkosyrjällä, kantapään takaosassa akillesjänteen kiinnityskohdassa tai kantakyhmyssä. Kantakivut ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Aiheuttajat

Kantakipu on yleistä ammateissa, joissa joutuu seisomaan ja liikkumaan paljon kovilla alustoilla. Lapsilla, erityisesti pojilla, kantapään rasitusvamma esiintyy liikunnan ja urheilun yhteydessä. Sisäisiä kivun aiheuttajia voivat olla kantaluun rakenteellinen ominaisuus, kantapäätä pehmustavan rasvapatjan rappeutuminen ja surkastuminen, jalkaterän toimintapoikkeama (rakenteellinen tai toiminnallinen), hermopinne, kantapään limapussin tulehdus tai nivelreuma.

Kantakipuja aiheuttavia ulkoisia tekijöitä voivat olla liiallinen rasitus, nopea painon nousu, jalkaterveyttä heikentävät kengät sekä kovat työskentely-, kävely- ja juoksualustat.

Joskus kivun taustalla voi olla kantaluun murtuma, joko rasituksesta tai putoamisesta syntynyt. Osteoporoosin vuoksi vanhuksen kantaluu voi murtua kävellessä. Joskus kivun aiheuttajaksi paljastuu kantapäässä oleva kasvain.

Urheilevilla lapsilla saattaa esiintyä rasitusvammoina kantapään, polvien ja selän kipuja.

Hoito

Hoitona on kipua aiheuttavan kuormituksen vähentäminen, sopivankokoiset iskua vaimentavat kengät ja sukat sekä kylmähoito.

Jalkaterapeutin tai fysioterapeutin tekemä alaraajojen rakenteiden ja toimintojen tutkimus on aiheellinen, jos tilanne ei helpotu parin viikon omahoidon jälkeen.