Kantakalvon ylikuormittumisesta aiheutuva kipu on usein pahinta aamuisin, se voi helpottua hetkellisesti liikkeelle lähdön jälkeen, mutta pahentua taas pitkän istumisen jälkeen liikkeelle lähdettäessä ja rasituksen jatkuessa.

Aiheuttajat

Jännekalvon kiputilan aiheuttajana voivat olla kengät, joissa on kapea kärki, kärkikäynti tai korkeat korot. Syynä voi olla myös jalkaterän toimintojen poikkeama, kuten sisäkaaren liiallinen madaltuminen, korkeakaarinen jalkaterä, nilkkanivelen rajoittunut koukistuminen tai akillesjänteen ja pohjelihasten kireys.

Kiputila voi kehittyä myös rasituksen tai vanhenemiseen liittyvän kantakalvon haurastumisen seurauksena. Rasitus voi liittyä ylipainoon, runsaaseen liikuntaan tai kovilla alustoilla seisomiseen.

Ehkäisy ja hoito

Vaivaa voidaan ehkäistä jalkaterän toimintoja ja luonnollista, paljasjalkamaista asentoa tukevilla kengillä. Kengän kärjen tulee olla leveä, eikä kengässä saa olla kärkikäyntiä. Pohjan tulee olla ohut, joustava ja päkiästä taipuva. Kengässä ei saa olla korkoa.

Uusien kenkien käyttöä kannattaa totutella lyhyitä aikoja kerralla. Kenkämallin vaihtoon liittyvä äkillinen ja suuri jalkaterän asentomuutos saattaa aiheuttaa kipuja.

Hoitona on lepo – tauko liikunnasta ja rasituksesta – jotta kipu rauhoittuu. Kipualuetta voi hoitaa hieromalla jääpaloilla. Iskua vaimentavat pohjalliset voivat lievittää kipua.

Akuutin kivun hellitettyä jännekalvoa voi hieroa tennispallolla.

Asiantuntijahoito

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti tutkii alaraajojen rakenteet ja toiminnot ja ohjaa venyttely- ja lihaksia vahvistavat harjoitteet (kuva ). Harjoitteiden sekä terapeutin suorittaman käsittelyn tekemisen voi aloittaa akuutin kipuvaiheen jälkeen.

Jos jalkaterän toiminnassa on mekaanisia ongelmia, voidaan lisäksi harkita jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavien pohjallisten tekemistä. Pohjalliset toimivat parhaiten korottomien, ohutpohjaisten ja hyvin jalkaan istuvien kenkien kanssa.

Kuva

Jännekalvon kiputilaan liittyvä harjoite. Varpaiden ojentajalihasten (säären etuosan) venyttely. Venytyksen voi tehdä istuen tai seisten. Venytettävän jalkaterän alle voi laittaa pehmustetta. Alkuasento: Istu selkä suorassa tuolilla siten, että jalkaterät ovat alustalla. Koukista toinen polvi ja vie raaja tuolin viereen takaviistoon, jalkapöytä alustaa vasten. A) Harjoite: Vie polvea ulospäin ja takaisin ja paina samalla jalkapöytää alustaa vasten. Venytys tuntuu säären eri alueilla. Venytyksen kesto 10‒15 sekuntia. Toista 5× kummallakin jalalla. B) Harjoite seisten: Vie alaraaja takaviistoon ja käännä jalkapöytä alustaa vasten. Työnnä lantiota hieman eteenpäin ja kierrä raajaa sisään ja ulos sekä paina samalla jalkapöytää alustaa vasten. Kuvat: Jukka Pääkkönen