Jos isovarpaan ojentuminen tyvinivelestä jää alle 70 asteen, kyseessä on jäykkä isovarvas.

Aiheuttajat

Rakenteellisia tekijöitä voivat olla yliliikkuva isovarpaan tyvinivel ja kantaluun virheasento. Tyvinivelen jatkuva ylikuormitus urheilussa (juoksu, hyppylajit, pallopelit, tanssi) tai niveleen kohdistunut vamma aiheuttavat ajan kuluessa isovarpaan jäykistymisen.

Vaiva voi liittyä myös nivelreumaan. Myös kengillä saattaa olla vaikutusta vaivan syntyyn, sillä varpaan tökkiminen jokaisella askeleella kengän kärkeen voi vaurioittaa niveltä.

Tunnistaminen

Kun isovarpaan tyvinivel pakotetaan taipumaan kävellessä, nivel kipeytyy jo lyhyen kävelymatkan jälkeen. Varpaille nousu on kivuliasta tai se ei onnistu lainkaan. Taivutettaessa nivel aristaa ja siinä tuntuu rahinaa. Nivel on turvonnut ja kuumottava.

Nivelen päällispuolella on luukasvama (eksostoosi), joka näkyy selvänä kohoumana. Kipu ja turvotus vaikeuttavat kengän pitämistä jalassa.

Hoito

Jäykkäpohjaisen kengän käyttö rauhoittaa niveltä. Kengän jäykkä pohja toimii tavallaan lastana. Yksinkertainen hoito on laitattaa suutarilla kengän ulkopohjaan keinu (päkiärulla) tai käyttää keinukenkää, niin että käveltäessä askel keinuu isovarpaan tyvinivelen yli. Tällöin isovarpaan ojentumistarve vähenee.

Asiantuntijahoito

Kipuvaiheessa nivel teipataan ja nivelen alle voidaan laittaa huopaa lastaksi. Tavoitteena on pitää nivel lepoasennossa (taulukko Jäykän isovarpaan hoito).

Akuutin kipuvaiheen jälkeen voidaan lämpöhoidolla ja isovarpaan tyvinivelen passiivisella mobilisaatiolla vähentää kipua, ylläpitää nivelen liikkuvuutta tai lisätä sitä. Yksilöllisillä jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavilla pohjallisilla voidaan vakauttaa jalkaterän toimintaa.

Joskus nivelen jäykistäminen kirurgisin menetelmin on tarkoituksenmukaisin ratkaisu.

Taulukko 1. Jäykän isovarpaan hoito.
Akuuttivaiheessa teippaus
Jäykkäpohjainen keinukenkä, Masai-kenkä
Yksilölliset, jalkaterän toimintoja ohjaavat pohjalliset
Passiivinen mobilisaatio
Jäykistysleikkaus