Jalkateräleikkauksen jälkeiseen toipumiseen vaikuttavat leikkaukseen liittyvien rajoitteiden ohella henkilön mahdolliset sairaudet ja elämäntavat. Vuodelevon pitkittyessä on tärkeä huolehtia henkilön aktivoimisesta. Jalkaterveyden kannalta olennaista on tehdä passiivista ja aktiivista liikuttelua heti, kun se on sallittua. Aktiivisen kuntoutuksen alkamiseen vaikuttavat muun muassa leikkausmenetelmä ja immobilisaatiovaiheen kesto.

Jalkaterveyttä heikentävät jalkaterän ja varpaiden alueen kipu, turvotus, nivelten jäykistyminen sekä päkiän kuormituksen keventäminen liikuttaessa. Hoitokenkä tai kävelykipsi ja sauvojen käyttö muuttavat kävelyn mallia ja vaativat totuttelua. Usean viikon kestävän toipumisajan aikana kuormituksen keventämiseen liittyvä poikkeava alaraajan käyttö heikentää lihas- ja niveltoimintojen lisäksi alaraajojen verenkiertoa, ja altistaa laskimotukoksen syntymiselle.

Turvotuksen hoito

Nilkka- ja varvasleikkausten jälkeinen turvotus ja kipu hidastavat paranemista. Turvotusta vähentää raajan pitäminen kohoasennossa aina, kun se on mahdollista sekä pitkän istumisen välttäminen. Kohtuullinen liikkuminen vähentää turvotusta ja laskimotukoksen riskiä. Turvotuksen vähentyessä myös kipu vähenee.

Isojen leikkausten jälkeen turvotusta voi esiintyä vielä kuukausia leikkauksen jälkeen. Silloin tukisukkien hankinta ja käyttö on suositeltavaa.

Yksilöllisen varvasortoosin käyttö varvasleikkauksen jälkeen vähentää turvotusta ja nopeuttaa parantumista. Silikonista valmistettuja varvasortooseja valmistavat jalkojenhoidon asiantuntijat.

Päivittäinen harjoittelu

Varhainen aktivointi leikkauksen jälkeen ylläpitää alaraajan nivelten liikkuvuutta ja edistää kuntoutumista. Fysio- tai jalkaterapeutin ohjaamia harjoitteita tehdään kivun sallimissa rajoissa leikkaavan lääkärin ohjeiden ja aikataulun mukaan. Päivittäinen harjoittelu on paras tae leikkauksen jälkeisen hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Nivelten liikkuvuuden ja lihastasapainon palautuminen helpottaa liikkumista ja arjen toimintoja ja nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Kävelyssä normaalisti toimiva alaraaja, jalkaterä ja varpaat johtavat hyvään lopputulokseen ja uusintaleikkauksen riski vähenee.

Jos leikkausarpi kiristää ja nivelessä on jäykkyyttä, voi toiminnalliseen harjoitteluun yhdistää arpikudoshierontaa, mikä lisää nivelten liikkuvuutta.

Asiantuntijahoito

Usein jalkateräleikkausten jälkeen henkilö tarvitsee kenkäohjausta. Jalkaterän tai varpaiden turvotus voi vaikeuttaa tai estää normaalien kenkien käyttöä pitkiäkin aikoja. Ohjausta sopivien kenkien hankintaan antavat jalkojenhoidon asiantuntijat. Jalkateräleikkauksissa, missä on niveliä luudutettu, kävelyä voi helpottaa keinupohjaisten kenkien hankinta (ks. Keinupohjaiset kengät).

Jalkaterän ja päkiän alueen arkuutta voi vähentää hankkimalla sukat, missä on päkiän ja varpaiden alueella vahvikkeet.

Kun normaali alaraajan kuormittaminen sallitaan, jatkokuntoutuksessa varmistetaan, että jalkaterä ja varpaat toimivat moitteettomasti ja normaalin kävelyn vaiheet palautuvat ja ontuminen loppuu.

Jalkojen omahoidon toteuttaminen voi olla vaikeata tai estyä kokonaan leikkauksesta riippuen. Jos jalkoja ei pysty hoitamaan itse ja toipumisaika on pitkä, apua voi pyytää läheisiltä. Jos apua ei ole saatavissa, kannattaa varata hoitoaika jalkojenhoidon asiantuntijalta.

Jalat voi leikkauksen jälkeen pestä pesuvoiteella, jos haava-aluetta ei saa kastella. Jalkojen ja säärien ihon rasvaus ylläpitää ihon hyvää kosteustasapainoa. Kynnet lyhennetään tarpeen mukaan.