Ihon paksuntuminen on normaali reaktio. Jalkapohjien kuormitusalueille ja isovarpaiden sivuille syntyy luonnollisia ihopaksunnoksia (fysiologinen kovettuma). Ne ovat merkki liikkumisesta ja alaraajojen kuormittamisesta, joten niitä ei ole tarkoitus poistaa. Ne pysyvät joustavina päivittäisellä rasvauksella.

Hoitoa vaativa kovettuma on yleensä laaja-alainen ja joustamaton, väriltään kellertävä ihopaksunnos.

Raspaamisen haitat

Kovettumia ei tule raspata. Raspaaminen aiheuttaa ihoon samanlaista hankausta kuin epäsopivat kengät. Hankauksen seurauksena iho alkaa puolustautua ja kasvattaa lisää ihosolukkoa ihon suojaksi. Raspaaminen tai jalkahöylän käyttö aiheuttavat helposti ihorikon, mikä lisää infektioriskiä (jalka-, kynsisilsa tai ruusu).

Kovettumien aiheuttajat

Yleisimmät kovettuman aiheuttajat ovat pienet ja jalkaterveyttä heikentävät kengät, jalkaterän ja varpaiden asentovirheet, ylipaino sekä kuiva iho.

On tärkeää saada selville kovettuman aiheuttaja ja poistaa se mahdollisuuksien mukaan, jotta saadaan katkaistua jatkuva kovettumien syntyminen ja hoitokierre.

Kovettumien omahoito

Fysiologista kovettumaa ei poisteta, koska kovettuma on merkki ihmisen liikkumisesta ja alaraajojen kuormittamisesta. Kovettumien tärkein ehkäisy- ja hoitokeino on päivittäinen rasvaus. Rasvaamisen avulla kovettuma pysyy pehmeänä ja joustavana. Joihinkin voiteisiin lisätty urea eli karbamidi liuottaa keratiinia ja soveltuu kuivan, paksun sarveiskerroksen ohentamiseen kuuriluontoisesti.

Oikeankokoiset ja jalkaterveyttä edistävä kengät ja sukat ehkäisevät kovettuman pahenemista. Erikoissukat, joissa on päkiän kohdalla paksumpi neulekerros, tasaavat päkiään kohdistuvan kuormituksen laajemmalle alueelle (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen ja Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet).

Iskunvaimennuspohjalliset tai kärkipohjalliset vähentävät kitkaa ja hidastavat kovettumien syntymistä. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla varpaaseen puettavaa pehmustetta (ks. kuva Varpaaseen puettava geelivuorattu suojaputki ja artikkeli Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset). Kantapäiden kovettumia voidaan hoitaa tehostamalla rasvauksen vaikutusta kantakupeilla, kosteuttavilla kantasuojilla tai silikonisukilla.

Asiantuntijahoito

Jos kovettuman muodostus ei lakkaa tehokkaalla omahoidolla ja kovettuma aiheuttaa kipua, syynä saattaa olla jalkaterän virheasento tai toimintojen poikkeama. Jalkaterapeutti voi selvittää asiaa. Tarpeen mukaan omahoitoon liitetään ohjattu jalkavoimistelu sekä yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset, jotka tasaavat kuormittumista (ks. Jalkaterien toimintaa ohjaavat pohjalliset).