Känsä on tarkkarajainen, kiilamainen ja nappulalta tuntuva ihopaksunnos luisen ulokkeen tai nivelen kohdalla tai sivuun liukuneena. Varvasväleissä ja hikoilevissa jaloissa ne ovat pehmeitä.

Aiheuttajat

Varpaiden virheasennot yhdessä epäsopivien kenkien kanssa aiheuttavat känsiintymistä eli liikavarpaita varpaiden päälle, päihin ja päkiänivelten alle. Kuiva, joustamaton iho känsiintyy herkemmin kuin hyvin rasvattu, joustava iho.

Tunnistaminen

Känsä voi aiheuttaa pistävää kipua. Ihminen välttää kipua kuormittamalla tiedostamattaan jalkateriään eri tavalla, jolloin kävely ja pystyasento muuttuvat.

Pitkäaikaiset hoitamattomat känsät voivat hermottua ja verisuonittua, jolloin ne aristavat myös levossa.

Omahoito

Känsän ensihoito on puristavien ja hankaavien kenkien käytön lopettaminen. Kengissä keskeistä on riittävä tila jalkaterän etuosassa (kärkimalli, laajuus ja kärkikorkeus), jotta paine hankauskohdista saadaan poistettua. Matala korko vähentää päkiä- ja varvaskuormitusta (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen, Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen ja Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen).

Paikallishoitona voi käyttää liimattavia tai puettavia ihosuojia. Paikallishoidon lisäksi konservatiivisia hoitoja ovat jalkavoimistelu sekä jalkaterän ja alaraajan toimitaa ohjaava pohjallinen (taulukko Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet)).

Salisyyli- ja hydrokolloidilaastari

Salisyylilaastari sulattaa ja pehmittää känsää ja pistävä kipu häviää. Känsän kokoisen salisyylilaastarin paikallaan pysyminen on hyvä varmistaa fleece-ihonsuojalla (Fleecy Web®). Hydrokolloidilaastareilla (Compeed®) on saatu samankaltaisia tuloksia eikä niiden käyttöön liity terveen ihon syöpymisvaaraa. Laastarin vaihtaminen viikon välein pari kolme kertaa saattaa poistaa känsän.

Diabeetikoille ja vanhuksille ei suositella laastarihoitoa infektioriskin takia.

Puettavat suojat ja keventäjät

Päkiä voidaan pehmustaa puettavalla suojalla (esimerkiksi Luga®, Epitact®, Scholl®) tai superlonsuojaputkesta leikatulla pehmusteella. Tuotteet on puettava huolellisesti ja varmistettava sukan pukemisen jälkeen, että ne ovat oikeassa paikassa (taulukko Jalkaterän ja varpaiden suojat ja oikaisijat (kauppavalmisteet)).

Varvasvälikänsät voi pehmustaa lampaanvillan avulla (kuva Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään) sekä geelivuoratulla suojaputkella tai vaahtomuoviputkella (kuva Varpaaseen puettava geelivuorattu suojaputki). Joustosidos (SnöggSoft1®) on itseensä kiinnittyvä ja helppokäyttöinen suojasidos hankausta vastaan (kuva Itsekiinnittyvä joustosidos).

Asiantuntijahoito

Jos omahoito ei auta, kannattaa hakeutua jalkaterapeutin hoitoon. Känsä poistetaan verettömästi, kevennetään ja suojataan yksilöllisellä ortoosilla, jotta estetään sen kroonistuminen ja infektoituminen (kuva Yksilöllinen yhden varpaan oikaisija).

Ohjattu jalkavoimistelu sekä jalkaterien toimintoja ohjaavat ja kuormitusta tasaavat jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset saattavat pysäyttää känsiintymisen (ks. Spiraalidynaamisia jalkaterän perusharjoitteita, Jalkaterien toimintaa ohjaavat pohjalliset).