Halkeama eli pykimä (fissuura, ragadi) syntyy, kun kuiva iho venyy ja halkeaa. Joustamaton iho halkeaa jopa verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla erittäin kipeä. Tulehtuessaan se punoittaa ja kuumottaa, lisäksi se voi alkaa märkiä. Halkeaman kautta elimistöön pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jopa kivuliaan ja sairaalahoitoa vaativan ruusun.

Aiheuttajat

Voimakas kantaisku kävelyssä lisää painetta kantapään alueella. Kuljettaessa paljasjaloin jalkapohjan iho ahavoituu, paksuuntuu, kuivuu ja halkeilee. Kovettuman repiminen ja voimakas raspaaminen voivat johtaa halkeamien syntymiseen. Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat selvästi kantapäähalkeamien syntymiselle.

Lyhyen sandaalin kantapään reuna venyttää ihoa ja kantapää pullistuu kantaosan yli, mikä johtaa halkeiluun. Paineen takia kantapäihin muodostuu ns. hevosenkenkämallinen kovettuma, joka venyessään halkeilee (kuva ).

Kuva

Kuivat ja halkeilevat kantapäät.

Tunnistaminen

Halkeama on kuvaan ihoon muodostunut karhea ihorikko. Halkeamia on siellä, missä iho venyy, kuten kantapäässä, päkiässä ja isovarpaiden sivuissa.

Hoito

Tehostettu ihon rasvaaminen

Kantapäiden liikasarveistumia pehmitetään ja halkeilua ehkäistään rasvaushieronnalla jalkojen pesun jälkeen. Kosteutta tehokkaasti sitovaa ja kuivaa ihoa pehmittävää ureaa (karbamidia) sisältävien voiteiden (esimerkiksi Helosan®, Callusan® Extra -vaahtovoide 10 %, Callusan® Hydro -vaahtovoide 5 %, Eucerin® -jalkavoide 10 %, CCS® -jalkavoide 10 %) käyttö voi olla tehokkaampaa kuin perusvoiteiden. Itsepintaisten paksujen kovettumien hoitoon voi käyttää salisyylipitoista voidetta. Pihkavoiteet ja salvat (esimerkiksi Abilar®, Peclavus®) hoitavat hyvin kantapäitä, ja niillä on myös lievä antibakteerinen vaikutus.

Kantakuppi tai -pehmuste

Sukan sisällä käytettävä kantakuppi pehmustaa kantapäätä ja tehostaa voiteen imeytymistä. Sitä voi käyttää päivällä ja yöllä. Ihoa kosteuttavaa silikoni geelillä vuorattua kantasuojaa (kuva Silikonipintainen kantasuoja). Kenkiin voi laittaa erilaisista materiaaleista valmistettuja kantapään pehmusteita vaimentamaan kantaiskuja.

Liimattavat suojat

Puhtaaseen, rasvattomaan ja kuivahtaneeseen kantapään ihoon voi liimata erilaisia suojateippejä. Pienet ja matalat halkeamat voi suojata ihoteipillä (Micropore®, Microfoam®) tai fleecekankaisella ihosuojalla (Fleecy Web®).

Hydrokolloidilaastarit nopeuttavat halkeaman parantumista ja estävät infektoitumista, kuten Compeed®-kantapäälaastari. On tarkistettava, että suoja istuu hyvin eikä siihen jää ryppyjä, jotka voivat aiheuttaa rakkoja. Tuotteita saa apteekista ja terveydenhuoltotuotteita myyvistä liikkeistä.

Hyvät kengät ja sukat

Oikeankokoiset kengät, pehmustetut sukat sekä pohjalliset vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa tärähdystä ja painetta sekä edistävät halkeamien parantumista (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset ja Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus).

Asiantuntijahoito

Jalkaterapeutti käyttää halkeamien hoitoon lääkeliuoksia ja yksilöllisiä kantapään keventäjiä. Jalkaterapeutti myös ohjaa omahoidossa (ks. Jalkojen omahoidon merkitys ja sisältö).