Jalkainfektioilla tarkoitetaan säärien ja jalkaterän ihon ja ihonalaiskudoksen infektioita (syylä, ruusu, jalkasieni). Infektioiden aiheuttajia ovat bakteerit, sienet ja virukset. Infektio voi olla endogeeninen (sisäsyntyinen) tai eksogeeninen (ulkosyntyinen).

Ihon kuivuminen ja rikkoutuminen johtavat helposti infektioihin. Infektiot ovat pääsääntöisesti ehkäistävissä, kun huolehditaan jalkahygieniasta sekä hoidetaan iho ja kynnet asianmukaisesti (ks. Jalkojen ja säärien ihon rasvaus, ohjeet Ohje 4.15a Jalkojen iho- ja kynsimuutosten ehkäisy ja Ohje 4.15b Jalkahygienia ja jalkaterveys). Koko vartalon ehjä iho ja hyvä yleiskunto vähentävät infektioriskiä. Luonnollista vastustuskykyä heikentävät ikä, sairaudet, huono ravitsemus, jotkut lääkehoidot, leikkausten jälkitilat ja sädehoito.

Ehkäisy

Jalkainfektioiden ehkäisy perustuu paljolti ihon ja kynsien oikeaan omahoitoon (ks. Varpaankynsien hoito). Ehjä iho ja kynnet ovat vastustuskykyisiä tavallisille virus-, sieni- ja bakteeri-infektioille.

Hoito

Tavallisimpia jalkainfektioita ovat syylät ja jalkasieni. Jos infektio ei parane omahoidolla (ks. ohje Ohje 14.60a Syylän omahoito ja Ohje 14.60b Jalkasienen ehkäisy ja omahoito), tulee hakeutua asiantuntijahoitoon.