Hampaan puhjetessa limakalvon läpi saattaa lapsella esiintyä erilaisia yleisoireita, kuten levottomuutta ja ruokahaluttomuutta. Myös syljen eritys voi olla lisääntynyt. Ien on pingottunut, arka ja turvonnut ja siinä voi näkyä sinertäviä hematooma- eli verenpurkaumaläiskiä.

Lämmönnousu

Hampaiden puhkeamista pidetään usein pienten lasten kuumeen syynä. Selvää syy-yhteyttä hampaiden puhkeamiseen liittyvien paikallisten oireiden ja kuumeilun välillä ei ole kuitenkaan havaittu. Vähäistä lämmönnousua voidaan todeta silloin, kun hammas on kasvamassa limakalvon läpi.

Varsinaista kuumetta puhkeavat hampaat eivät kuitenkaan aiheuta. Kyse on todennäköisemmin yhteensattumasta, sillä ensimmäisten hampaiden puhjetessa (½–1 vuoden iässä) lapset alkavat myös sairastaa kuumeisia infektioita.

Hoito-ohjeet

Hampaiden puhkeamisesta johtuvat oireet paranevat itsestään muutamassa päivässä. Kutisevan ja ärtyneen ikenen rauhoittamisessa voi auttaa helposti puhdistettavan, jääkaapissa viilennettävän purulelun tai vauvahammasharjan pureskelu. Jos mikään muu ei auta, lapselle voidaan antaa tulehduskipulääkettä lääkärin ohjeiden mukaisesti.