Useimmat sähköhammasharjat (kuva ) puhdistavat hampaat paremmin kuin perinteiset manuaaliset harjat. Sähköhammasharja on tehokas ja hellävarainen puhdistusväline, kun sitä käytetään oikein. Sähköhammasharjaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että niiden tehoissa ja tekniikoissa on eroja. Harjaspään harjakset voivat liikkua kahdessa eri suunnassa, jolloin puhutaan joko sykkivästä tai pyörivästä liikkeestä.

Sykkivää edestakaista kiertoliikettä tekevällä harjaspäällä varustettu sähköhammasharja vähentää plakkia ja ientulehdusta tehokkaasti. Pyörivä ja sykkivä liike puhdistaa hampaan pinnat hyvin, kun puhdistukseen käytetään riittävästi aikaa ja harjaspäätä ohjataan huolellisesti hampaiden kaikilla pinnoilla.

Joissakin malleissa on ajastin, joka ohjaa siirtymään seuraavan alueen puhdistamiseen. Yleensä harjausaika on 30 sekuntia leukaneljännestä kohti, jolloin kokonaisajaksi tulee 2 minuuttia.

Kuva

Sähköhammasharjoja. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Oikea käyttötapa

Harjauksen alussa hammastahna levitetään kaikkiin hampaisiin ja sen jälkeen sähköhammasharjaa kuljetetaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti jokaisen hampaan pinnalla. Sähköhammasharjan liike tulee harjasta eikä harjausliikettä tehdä omalla kädellä.

Sähköhammasharjan käytössä tulee muistaa, että harjaa ei paineta liian kovaa hammaspintaa vasten. Useissa sähköhammasharjoissa on turvamekanismi, joka pysäyttää harjausliikkeen, jos harjaa painetaan liian kovaa.

Ääniaaltotekniikalla toimiva harja

Ääniaaltotekniikan avulla (sonic) toimivalla hammasharjalla hampaat puhdistetaan ääniaaltovärähtelyn ja nesteen johtamisen avulla hammasvälien lävitse. Sähköhammasharjaa liikutetaan samaan tapaan kuin tavallista hammasharjaa. Harja asetetaan ienrajaan 45 asteen kulmaan ennen sen käynnistystä. Harjaa liikutetaan pyöreällä liikkeellä siten, että harjasten päät ulottuvat hammasväliin.

Harjasten leveä pyyhkivä liike saa aikaan tehokkaan ja hellävaraisen puhdistustuloksen myös vaikeasti tavoitettavilla alueilla ja ienrajassa. Harjaspäässä on kapea, viistosti muotoiltu kaulaosa, jotta se ulottuu pidemmälle poistamaan plakkia. Sonic-hammasharja toimii paristojen tai ladattavan akun avulla. Sen puhdistusteho perustuu erittäin nopeaan harjaspään värähtelyyn. Sonic-sähköhammasharja toimii 200–400 hertsin taajuudella, eli ihmiskorvan kuuluvuusalueella. Harjaspää värähtelee 12 000 – 24 000 kertaa minuutissa tai tekee 24 000 – 48 000 pyyhkivää liikettä minuutissa.

Sonic-sähköhammasharjan puhdistusteho on kaksivaikutteinen. Tiheä harjaspään värähtely ja harjasten pyyhkivä liike puhdistavat hampaat hellävaraisesti. Lisäksi tiheä harjaspään värähtely ohjaa syljestä, vedestä ja hammastahnasta muodostuneen seoksen hammasväleihin puhdistaen ne tehokkaasti.

Asentoälykäs sähköhammasharja

Asentoälykkään sähköhammasharjan erikoisuutena on mahdollisuus harjan asennon mukaan automaattisesti säätyvään harjausliikkeeseen. Toiminto perustuu laitteen sisällä oleviin asentotunnistimiin. Joihinkin harjoihin voi tehdä myös omat asetukset.

Kun älytunnistintoiminto on käytössä ja harja on suunnattuna hampaan sivupinnalle, harjausliikkeen nopeus on pienimmillään ja harjasten liike sivuttaista. Purupinnoille suunnattuna harjausnopeus on suurimmillaan. Herkkäikeniset voivat hankkia yksilöllisesti suunnitellun erikoisharjan.

Harjassa olevasta pienehköstä näytöstä voidaan katsoa valittu puhdistusasetus. Laite myös muistaa edellisen kerran viimeisimmän puhdistusasetuksen.

Soveltuvuus ja valintaperusteet

Sähköhammasharja soveltuu kaikille. Lapsille on omat sähköhammasharjat, ja joitakin malleja suositellaan vain yli 3-vuotiaiden käyttöön. Sähköhammasharjan hyöty on parhaimmillaan, kun lapsen kaikki maitohampaat ovat puhjenneet suuhun. Vanhemmat puhdistavat lasten hampaat, jolloin harjan käyttö on suositusten mukaista. Sähköhammasharjasta on erityisesti hyötyä henkilöille, joilla on vaikeuksia suuhygienian toteuttamisessa, joiden käden motoriikka on heikentynyt ja joiden motivaatio suun hoitoon on huono. Tutkimusten mukaan sähköhammasharjalla saadaan parempi puhdistustulos kuin tavallisella harjalla. On myös tutkimuksia, joissa puhdistustulos on ollut yhtä hyvä, kun hampaita harjattiin huolella tavallisella hammasharjalla suositellut kaksi minuuttia.

Sähköhammasharjan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka selkeästi eri käyttäjille tarkoitetut harjaspäät erottuvat toisistaan, miten helposti harjaspään kiinnittäminen sujuu, millaista liikettä harjaspää tekee ja kuinka sujuvasti käynnistyskytkin toimii. Myös runko-osaa kannattaa sovitella käteen.

Harjaspäät suositellaan vaihdettavan riittävän usein, vähintään 3 kuukauden välein. Joidenkin ääniaaltoharjojen vaihtoväliksi suositellaan 6 kuukautta.