Tutkimusten mukaan tuttia imevillä lapsilla hiivasienten määrä suussa on suurentunut, jolloin suun limakalvojen hiivasienitulehduksen eli sammaksen esiintyminen on tavallista. Sammas näkyy vastasyntyneen tai muutaman viikon ikäisen imeväisen kielessä, suulaessa ja poskien limakalvoilla vaaleina peitteinä. Toisinaan tulehdus saa limakalvon punoittamaankin.

Sammasta esiintyy 5 %:lla lapsista, ja se on sinänsä vaaraton tulehdus. On lapsia, joita se ei vaivaa mitenkään, kun taas toisilla se aiheuttaa imemis- ja syömisvaikeuksia. Lapsen suuhun jäävät maidon jäänteet voivat helposti muistuttaa valkoisia sammaspeitteitä. Mutta jos peitteet häviävät, kun lapselle annetaan vettä, ei kyseessä ole sammas.

Sammaksen hoito

Lievissä tapauksissa ei varsinaista hoitoa tarvita. Peitteet häviävät muutaman päivän kuluttua. Jos maidonvalkeita peitteitä on runsaasti tai jos lapsi on imiessään tai syödessään ärtyisä, voidaan käyttää neuvolan ohjeiden mukaisesti happamia marja- tai hedelmätuotteita tai vichyvettä. Peitteet raaputetaan irti käyttäen vichyyn kastettua vanupuikkoa. Tämä on tehtävä erittäin huolellisesti, niin että kaikki suussa, kielellä ja kitalaessa olevat peitteet poistuvat.

Toistuvien sammastulehdusten syynä saattaa olla se, että lapsen tuteissa ja suuhun menevissä leluissa on hiivasientä. Vaivasta pääsee eroon keittämällä tutit ja lelut. Vauvan suusta sammas voi tarttua äidin rintoihin. Rinnoissa sammas voi aiheuttaa kipua ja saattaa myös vaikeuttaa nännihaavojen paranemista.

Kariesbakteerit

Tutin pitkäaikainen käyttö voi lisätä hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien määrää suussa (ks. Suun mikrobit). Tutkimuksissa on todettu, että yli kaksivuotiaaksi tuttia imevillä lapsilla on kariesta kaksi kertaa enemmän kuin niillä, jotka ovat lopettaneet imemisen aikaisemmin.

Lisäksi tutti saattaa lisätä ruoan viipymisaikaa suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään. Happamat olosuhteet suussa lisäävät hampaiden karioitumisriskiä.

Välikorvatulehdusriski

Tutin käyttö lisää äkillisen välikorvatulehduksen riskiä. Syynä on se, että tutti kohottaa pehmeää suulakea ja huonontaa korvatorven normaalia toimintaa. Nenänielun nesteet pääsevät valumaan epänormaalilla tavalla avoimeen korvatorveen ja edesauttavat korvatulehduksen kehittymistä.

Välikorvatulehduksia sairastavat eniten alle kaksivuotiaat lapset. Tutti voi toimia myös mikrobien levittäjänä esimerkiksi päiväkodissa.