Monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat säästyvät muita todennäköisemmin monilta kroonisilta sairauksilta seitsemänkymppiseksi saakka. Lisäksi heidän fyysinen toimintakykynsä, mielenterveytensä ja muistinsa pysyy todennäköisemmin parempina. Terveellisen ruokavalion hyödyt nähdään riippumatta esimerkiksi siitä, miten paljon liikuntaa harrastaa.

Arvovaltaisen Nature Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa parhaaksi todettiin ruokavalio, jossa painottuvat hedelmät, kasvikset, täysjyvävilja, kala- ja kasvirasvat, pähkinät, palkokasvit ja vähärasvaiset maitotuotteet.

Tällaisen ruokavalion omaksuneet välttyivät merkittäviltä kroonisilta sairauksilta 30-vuotisen seurannan aikana lähes puolet todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavalio oli epäterveellisin. Epäterveellisessä ruokavaliossa oli paljon suolaa, punaista lihaa ja teollisia lihavalmisteita, transrasvoja ja sokerilla makeutettuja juomia.

Tulokset vahvistavat näyttöä kasvispainotteisen ruokavalion hyödyistä myös ikääntyvässä väestössä, mutta ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tulokset tosin pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin taustamuuttujia kuten osallistujien liikunnallisuus, tupakointi ja mahdollinen ylipainoisuus.

Havainnot perustuvat yli 100 000 yhdysvaltalaisen miehen ja naisen 30-vuotisiin seurantatietoihin. Hieman yli 9 prosenttia osallistujista välttyi merkittäviltä kroonisilta sairauksilta sekä fyysisen, kognitiivisen ja psyykkisen toimintakyvyn vaikeuksilta ainakin 70-vuotiaaksi saakka.

Uutispalvelu Duodecim

(Nature Medicine 2025;31:1644–1652)

https://doi.org/10.1038/s41591-025-03570-5