Laihtuminen ilman syytä (tahaton laihtuminen) tarkoittaa, että paino laskee ilman tietoista laihduttamista.

Ihmisen paino vaihtelee muutaman kilon rajoissa ilman, että sillä on terveyden kannalta merkitystä. Merkittävä painonlasku on kyseessä, kun paino laskee itsekseen yli 5 % muutaman kuukauden aikana. 5 % tarkoittaa 60-kiloisella 3 kg:n ja 90-kiloisella 4,5 kg:n laihtumista.

Tahattoman laihtumisen syitä

Moniin sairauksiin liittyy laihtumista. Näitä ovat esimerkiksi äskettäin puhjennut diabetes, jokin ruoansulatuskanavan sairaus, syöpä, tai kilpirauhasen liikatoiminta. Yleensä näissä sairauksissa on muitakin oireita kuin laihtuminen, jolloin hakeudutaan lääkäriin joka tapauksessa. Joskus laihtuminen voi sairauden alussa olla ainoa oire.

Ruokailutottumusten muuttaminen, esimerkiksi siirtyminen kasvisruokavalioon, voi vähentää painoa ilman varsinaista laihduttamista. Vanhuksilla ruoan saanti voi vähentyä suun kiputilojen tai huonojen hampaiden vuoksi, jolloin paino laskee.

Laihtuminen voi johtua myös psyykkisistä syistä. Yleisin näistä on masennus (depressio), johon usein liittyy ruokahaluttomuutta. Melko yleinen psyykkinen syy varsinkin nuorilla naisilla on syömishäiriöihin kuuluva laihuushäiriö (anorexia nervosa). Se kuitenkaan ei kehity tahattomasti, sillä laihuushäiriöön sairastunut henkilö haluaa olla alipainoinen, koska kuva omasta kehosta on häiriintynyt.

Yksi syy laihtumiseen etenkin iäkkäillä voi olla lääkitys, joka vaikuttaa ruokahaluun tai maku- ja hajuaistiin. Tällaisia lääkkeitä ovat esim. diabeteslääke metformiini, jotkut psyykenlääkkeet, kihtilääke allopurinoli, happolääkkeet ym.

Vanhuksilla laihtumista todetaan melko usein vähentyneen syömisen vuoksi. Syynä on tavallisesti ikääntymiseen liittyvä ruokahalun häviäminen tai huono hampaisto, joka vaikeuttaa syömistä. Yleinen raihnaistuminen voi vähentää painoa lihasten surkastumisen vuoksi.

Melko usein, noin neljäsosassa tapauksista, tahattomalle laihtumiselle ei löydy mitään syytä.

Milloin tutkimuksiin laihtumisen vuoksi?

Yleissääntönä on, että jos paino laskee 3–5 kiloa ilman syytä, on syytä hakeutua aina lääkäriin. Lääkärin tutkimus on aiheellinen etenkin silloin, jos esiintyy muitakin oireita, joista tavallisimmat ovat väsymys, yleinen vetämättömyys ja suorituskyvyn lasku ruumiillisessa rasituksessa. Vastaanotolla tehdyn tutkimuksen ja laboratoriokokeiden perusteella lääkäri voi päätellä, onko taustalla hoitoa vaativa sairaus.

Jos on masennukseen liittyvää väliaikaista ruokahaluttomuutta ja laihtumista mutta ei muita oireita, lääkärin tutkimuksia laihtumisen selvittämiseksi ei välttämättä tarvita.

Painon lisääminen

Jos laihtumisen syynä on jokin sairaus, sen hoitaminen voi palauttaa painon ennalleen.

Jos laihtumiseen ei löydy syytä ja paino on normaalipainoisella alkanut laskea liian alhaiseksi, painoa kannattaa lisätä muuttamalla ruokailutottumuksia. Tavoitteena on lisätä energiapitoisten ruokien osuutta ravinnossa.

Tehokkainta on rasvan osuuden lisääminen. Terveyden kannalta järkevintä on lisätä kasviöljyä sisältäviä elintarvikkeita. Tässä käytännön ohjeita:

  • Pähkinöitä syödään päivittäin ainakin kourallinen. Pidä pöydällä näkyvällä paikalla kulho, jossa on pähkinöitä. Napsi siitä päivän mittaan.
  • Kasvimargariinia täysrasvaista laatua leivälle paksusti.
  • Öljypohjaisia salaattikastikkeita reilusti tai ruokaöljyä kasviksia sisältäville lautasille, miksei myös perunoille tai pastoille.
  • Samalla riittävästä proteiineja: sopivasti lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita, soijaa ym. ja tarvittaessa proteiinipitoisia lisäravinteita. Proteiinien runsas saanti on tärkeää etenkin ikääntyneillä. Ikääntyneen ravitsemuksesta on erillinen artikkeli.

Seuraa painoasi. Painon nousu on yleensä hidasta, harvoin enemmän kuin kilo kuukaudessa.

Kirjallisuutta

  1. Tahaton laihtuminen. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.12.2019.
  2. Pohjonen J. Tahaton laihtuminen. Duodecim 2019;135:1287-92.