Tahattoman laihtumisen syitä

Ruokailutottumusten muuttaminen, esimerkiksi siirtyminen kasvisruokavalioon, voi vähentää painoa ilman varsinaista laihduttamista.

Moniin sairauksiin liittyy muiden oireiden ohella laihtumista. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi äskettäin puhjennut diabetes, jokin ruoansulatuskanavan sairaus, syöpäsairaudet, ja kilpirauhasen liikatoiminta. Joskus laihtuminen voi sairauden alussa olla sairauden ainoa oire.

Laihtuminen voi johtua myös psyykkisistä syistä. Yleisin näistä on masennus (depressio), johon usein liittyy ruokahaluttomuutta. Melko yleinen psyykkinen syy varsinkin nuorilla naisilla on syömishäiriöihin kuuluva laihuushäiriö (anorexia nervosa). Laihuushäiriöön sairastunut henkilö haluaa olla alipainoinen, koska kuva omasta kehosta on häiriintynyt.

Etenkin iäkkäillä yksi syy laihtumiseen voi olla lääkitys, joka vaikuttaa ruokahaluun tai maku- ja hajuaistiin. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi diabeteslääke metformiini, jotkin psyykenlääkkeet, kihtilääke allopurinoli ja happolääkkeet.

Vanhuksilla laihtumisen syynä on melko usein vähentynyt syöminen. Se johtuu tavallisesti ikääntymiseen liittyvästä ruokahalun häviämisestä tai huonosta hampaistosta, joka vaikeuttaa syömistä. Yleinen raihnaistuminen voi myös vähentää painoa lihasten surkastumisen vuoksi.

Melko usein, noin neljäsosassa tapauksista, tahattomalle laihtumiselle ei löydy mitään syytä.

Milloin tutkimuksiin laihtumisen vuoksi?

Yleissääntönä on, että jos paino laskee 3–5 kiloa ilman syytä, tulee hakeutua lääkäriin. Lääkärin tutkimus on aiheellinen etenkin silloin, jos esiintyy muitakin oireita, kuten lämpöilyä, kipuja, suolisto-oireita, voimakasta väsymystä, yleistä vetämättömyyttä tai suorituskyvyn laskua ruumiillisessa rasituksessa.

Jos masennukseen liittyen ilmenee väliaikaista ruokahaluttomuutta ja laihtumista, mutta ei muita oireita, lääkärin tutkimuksia laihtumisen syyn selvittämiseksi ei välttämättä tarvita.

Painon lisääminen alipainoisilla

Jos laihtumisen syynä on jokin sairaus, sen hoitaminen voi palauttaa painon ennalleen.

Jos laihtumiseen ei löydy syytä ja paino on normaalipainoisella alkanut laskea liian alhaiseksi, painoa kannattaa lisätä muuttamalla ruokailutottumuksia. Tavoitteena on lisätä energiapitoisten ruokien osuutta ravinnossa.

Tehokkainta on rasvan osuuden lisääminen. Terveyden kannalta järkevintä on lisätä kasviöljyä sisältäviä elintarvikkeita. Tässä käytännön ohjeita:

  • Pähkinöitä syödään päivittäin ainakin kourallinen. Pidä pöydällä näkyvällä paikalla kulho, jossa on pähkinöitä. Napsi siitä päivän mittaan.
  • Täysrasvaista kasvimargariinia laitetaan leivälle paksusti.
  • Öljypohjaisia salaattikastikkeita tai ruokaöljyä kasvisten, perunoiden tai pastan kanssa käytetään reilusti.
  • Samalla nautitaan riittävästi proteiineja: sopivasti lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita, soijaa ym. ja tarvittaessa proteiinipitoisia lisäravinteita. Proteiinien runsas saanti on tärkeää etenkin ikääntyneillä. Ikääntyneen ravitsemuksesta on erillinen artikkeli.
  • Painoa seurataan. Painon nousu on yleensä hidasta, ja painoa tulee harvoin enemmän kuin kilo kuukaudessa.

Kirjallisuutta

  1. Tahaton laihtuminen. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 21.12.2021.
  2. Pohjonen J. Tahaton laihtuminen. Duodecim 2019;135:1287-92.